Tandkødsbetændelse

Tandkødet er den del af mundens slimhinde, der ligger tæt op ad tanden og er fast bundet til den underliggende kæbeknogle.

Tandliv behandler din tandkødsbetændelse

Har du ømt, rødt eller blødende tandkød? Så kan det være et tegn på tandkødsbetændelse. Men hvad er tandkødsbetændelse? Er det farligt? Og hvad kan du gøre for at forebygge det? Det kan du læse mere om her på siden.

Hvad er tandkødsbetændelse?

Tandkødet er den del af mundens slimhinde, der ligger tæt op ad tanden og er fast bundet til den underliggende kæbeknogle. En betændelse i denne del af slimhinden kaldes tandkødsbetændelse – eller gingivitis blandt tandlæger.

Betændelsen er en del af kroppens forsvar mod påvirkninger, som den ikke bryder sig om. Disse påvirkninger kan være af meget forskellig art og oprindelse.

Tandkødsbetændelse er ikke farligt i sig selv og med god mundhygiejne, kan du selv behandle tilstanden. Det er dog vigtigt at holde øje med tandkødet, da en tandkødsbetændelse kan udvikle sig til parodontose, hvis den får lov til at gå ubemærket og ubehandlet hen.

Hvordan ser tandkødsbetændelse ud?

Som for alle andre væv i kroppen vil en betændelsestilstand betyde en øget blodgennemstrømning til det område, der er betændt. Derfor vil betændelse også ofte vise sig i form af en ændring af tandkødets farve.

Du kan selv være opmærksom på følgende symptomer:

  • Rødt tandkød i stedet for den sunde lyserøde/blege rosa farve
  • Tandkød, der bløder, når du børster tænder eller bruger tandtråd
  • Tandkød, der er ømt.

Der findes flere karakteristika for tandkødsbetændelse, som tandlægen eller tandplejeren kigger efter, når man er til eftersyn. Men det kræver erfaring og øvelse at spotte – både fordi vi alle er forskellige, og fordi ikke alle symptomerne for tandkødsbetændelse altid er til stede samtidig.

Derfor er det vigtigt, at du kommer til de regelmæssige tjek for at forebygge betændelse i tandkødet. Hos Tandlægerne i Glostrup vægter vi den forebyggende tandpleje højt, og vi vil derfor altid undersøge dine tænder og dit tandkød grundigt, når du besøger os. Det sikrer, at du ikke går rundt med skjulte lidelser i tænder og tandkød.

Hvorfor får man tandkødsbetændelse?

Langt de fleste af os har oplevet at have tandkødsbetændelse i større eller mindre grad. Der kan være mange årsager til, at man får denne inflammation i vævet. Den helt klassiske årsag er dog, at bakterier har fået lov at sidde uforstyrret langs tandkødet uden at blive fjernet af tandbørste eller tandtråd. Det er altså som regel dårlig mundhygiejne, der er årsagen til betændelse i tandkødet.

Bakterieansamlinger kaldes plak og kan udgøre et irritationsmoment for tandkødet. Betændelsen er derfor tandkødets måde at beskytte sig mod bakterierne.

Tandkødsbetændelse kan også skyldes forkert eller for hård tandbørstning, der i det små sønderriver tandkødet og på den måde udgør en påvirkning, som generer vævet. Endelig ses tandkødsbetændelse også som små brandsår fra for eksempel pizzaost.

Tandkødsbetændelse – hvad gør jeg?

I langt de fleste tilfælde er det tilstrækkeligt at fjerne den skadelige påvirkning, der er årsag til betændelsen. Er årsagen plak, vil tandkødet hele op igen, når man effektivt får fjernet bakterierne. Er årsagen forkert tandbørsteteknik, vil betændelsen ligeledes forsvinde, hvis man ændrer børsteteknik.

Skyldes betændelsen brandsår, vil den også hurtigt aftage, efterhånden som sårene heler. Men det er vigtigt, at du lader sårene være i fred for at fremskynde helingsprocessen.

Du kan i øvrigt forebygge tandkødsbetændelse ved at følge følgende råd:

  • Børst tænder mindst to gange dagligt
  • Brug tandtråd eller interdentalbørster
  • Undlad at ryge cigaretter og andre former for tobak
  • Spis sundt og varieret
  • Gå til regelmæssige tjek hos tandlæge eller tandplejer.

Hvordan behandles tandkødsbetændelse?

I langt de fleste tilfælde er det tilstrækkeligt at fjerne den skadelige påvirkning, der er årsag til betændelsen. Er årsagen plak, vil tandkødet hele op igen, når man effektivt får fjernet bakterierne. Er årsagen forkert tandbørsteteknik vil betændelsen ligeledes forsvinde, hvis man korrigerer til en teknik, der ikke skader tandkødet. Brændsår heler hurtigt og af sig selv, hvis man lader det være i fred.

Hvad sker der, hvis man ikke behandler tandkødsbetændelse?

Tandkødsbetændelse er det, man kalder en reversibel lidelse. Det betyder, at man efter behandling ikke har nogle mén eller skavanker på tandkødet.

Kronisk tandkødsbetændelse kan dog udvikle sig til parodontose, som er en tilstand, hvor tandens støttevæv også bliver betændt og nedbrydes. Tandkødsbetændelse kan udvikle sig til parodontose, efterhånden som lommerne omkring tænderne bliver dybere. Med tiden vil betændelsen trænge ned i lommerne og kæbeknoglen, som den stille og roligt vil nedbryde. Det kan i sidste ende betyde, at tænderne bliver løse – og helt falder ud, hvis det ikke bliver behandlet.

I modsætning til tandkødsbetændelse er parodontose en irreversibel og kronisk lidelse. Det vil sige, at man i værste tilfælde vil miste sine tænder og få behov for at erstatte dem med proteser, broer eller tandkroner. Derfor er der også god grund til at holde øje med tegn på betændelse i tandkødet.

Det er dog meget individuelt, hvor stor en skadelig påvirkning tandkødet kan klare, før det bliver betændt – ligesom det kan ændre sig hos den samme person gennem livet.

Hvordan undgår jeg tandkødsbetændelse?

Der er mange ting du kan gøre for at undgå tandkødsbetændelse. Ofte er det de små tiltag i hverdagen, der gør, at du ikke bøvler med tandkødsbetændelse. Tandkødsbetændelse kan nemlig være ekstremt smertefuldt og være en kæmpe gene i hverdagen.

Generelt er din mundhygiejne alfa og omega, hvis du ønsker at mindske chancen for tandkødsbetændelse. Hvis din mundhygiejne er dårlig, bliver din mund automatisk et mekka for bakterier, hvor betændelse kan blomstre i fuld flor. Det er derfor vigtigt, at du overholder de generelle råd, der findes omkring mundhygiejne.

Sådan undgår du tandkødsbetændelse:

  • Sørg for at børste tænder to gange om dagen
  • Brug tandtråd til at rense de madrester ud, som tandbørsten ikke kan nå
  • Undgå for mange sukkerholdige madvarer
  • Undgå rygning
  • Få foretaget en regelmæssig tandrensning.

FAQ – tandkødsbetændelse

Tandkødsbetændelse, også kendt som gingivitis, kan forsvinde af sig selv, hvis årsagen til betændelsen fjernes og god mundhygiejne praktiseres konsekvent. Det er vigtigt at børste tænderne to gange dagligt, bruge tandtråd og besøge tandlægen regelmæssigt. Hvis tandkødsbetændelsen ikke behandles og god mundhygiejne ikke opretholdes, kan det udvikle sig til en mere alvorlig tilstand kaldet parodontitis, som kræver professionel behandling.

Ja, snus kan give tandkødsbetændelse, da snus kan irritere tandkødet og forårsage inflammation. Langvarig brug af snus kan også føre til tilbagetrækning af tandkødet og øget risiko for tandtab. For at undgå disse problemer anbefales det at undgå snus og opretholde en god mundhygiejne.

Tandkødsbetændelse i sig selv er ikke farligt, men hvis det ikke behandles, kan det udvikle sig til mere alvorlige tandkødssygdomme som parodontitis. Ubehandlet parodontitis kan føre til tandtab, knogledestruktion og øget risiko for systemiske sygdomme som hjertesygdomme og diabetes. Det er derfor vigtigt at praktisere god mundhygiejne og søge professionel hjælp, hvis tandkødsbetændelse opstår.

Kontakt os og få rådgivning

Er du i tvivl eller har du spørgsmål, så tvivl ej med at kontakte os.

Mød Christina Jensen

Blev uddannet på Vesterbro som klinikassistent.

Færdiguddannet som tandplejer juni 2023. Ansat på klinikken fra august 2023.

Kontakt Tandliv for spørgsmål

Har du spørgsmål om tandkødsbetændelse, priser eller behandlingens forløb?
Kontakt Tandliv i dag og få svar på dine spørgsmål.

Relaterede behandlinger

Bestil tid

Udfyld formularen og vi vender tilbage hurtigst muligt.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Følg os på sociale medier

Hvilken klinik vil du ringe til?

Tandlivs tandlæger sørger for en tryg oplevelse trods tandlægeskræk

Vi er blevet til Tandliv!

Tandlægerne Enghave Plads 6 og Tandlægerne Glostrup er sammen blevet til Tandliv. Vi byder både nuværende og nye patienter velkommen til vores nye platform.