Rodbehandling

Hos Tandliv har vi stor erfaring med rodbehandlinger. Vi udfører rodbehandlinger skånsomt og smertefrit og har stort fokus på, at du får den bedst mulige oplevelse hos os.

Få lavet din rodbehandling hos tandliv

Læs mere om rodbehandlinger og kontakt os for yderligere spørgsmål.

Hvad er en rodbehandling?

Ved en rodbehandling fjernes tandens nerve fra pulpakammeret og rodkanalerne. For at kunne komme til pulpakammeret og rodkanalerne, må tandlægen i mange tilfælde bore et hul i tanden. Når der er skabt adgang til tandens indre, fjerner tandlægen tandens nerve, og renser tandens indre for betændelsesvæv og bakterier.

En rodbehandling er en tandbehandling, du kan få lavet hos en tandlæge. Du kan få behov for rodbehandling, hvis en nerve i din tand er alvorlig betændt enten grundet caries eller et slag.

Behandlingen er meget almindelig og kan i de fleste tilfælde udføres herhjemme.

Hvornår er rodbehandling nødvendig?

Rodbehandlinger er nødvendige, hvis tandens nerve er gået til grunde. Ofte vil tandnervens død være en følge af en betændelse, og nogle gange vil det være nødvendigt at lave rodbehandlingen, imens der er betændelse i nerven.

Der kan være flere årsager til, at tandnerven er død.

De mest almindelige årsager til en død tandnerve er:

 • Hul i tanden (caries). Alt afhængig af hvor stort hullet i din tand er, og hvor tæt det er på tandens nerve, kan syre og affaldsprodukter dannet af bakterier trænge gennem tandens hårde væv og påvirke nerven.
 • Tanden har fået et slag (traume), som har ødelagt nerven. Beskadigelse af nerven kan ske både, når tanden er knækket pga. slaget, og når den fremstår helt intakt. Selvom tanden ikke er knækket, kan det alligevel ske, at slaget kan ses ved at det størknede blod inde i tanden giver tanden et blåligt skær.

Hvis du er medlem af Sygeforsikring Danmark, er der tilskud til din behandling at hente.

Symptomer på rodbetændelse

Har du fået betændelse i tandroden, har du højst sandsynligt haft symptomer eller smerter. Det er dog ikke altid, at betændelsen lader sig bemærke, og nogle føler derfor ingenting, før den har nået kæben, hvor den kan forårsage langt mere skade, end når det kun er i tandroden. En rodbehandling foretaget i tide er derfor en forudsætning for, at du ikke skal igennem et omfattende og dyrt forløb.

Det er en god ide at give os et kald hvis:

 • Du har smerte når du tygger
 • Du har konstante dunkende smerter
 • En tand føles højere end normalt, når du bider sammen
 • Ubehagelig smag i munden
 • Hævelse ved kæben.

Hvordan foregår en rodbehandling?

Hos Tandliv har vi en henvisningstandlæge, der udelukkende udfører rodbehandlinger.

Han tager sig af de rodbehandlinger, som er vanskelige at få succes med for de fleste tandlæger.

De mest almindelige komplikationer ved rodbehandlinger er knækkede fastsiddende rodfile, utilstrækkelige rodfyldninger som følge af vanskeligt tilgængelige eller tillukkede rodkanaler, eller rodspidsbetændelse udviklet efter rodbehandling.

En rodbehandling kan opdeles i 5 trin:

 1. Vi starter altid med en konsultation med dig. I de fleste tilfælde vil vi også tage et røntgenbillede for at få et indblik i, hvordan din tand har det.
 2. Når vi starter selve behandlingen, er formålet at fjerne tandens døde nerve fra, hvad der kaldes “pulpakammeret” og “rodkanalerne”. For at komme ind til nerven borer vi i de fleste tilfælde et hul i tanden.
 3. Når der er skabt adgang til tandens indre, fjerner vi tandens nerve og renser tandens indre for betændelsesvæv og bakterier. Dette gør vi med nogle specielle tynde file, der glatter siderne af rodkanalen med en antibakteriel væske, som vi skyller rodkanalen med.
 4. Når rodkanalen er renset, fylder vi den helt til og forsegler den.
 5. Nu er behandlingen af tandens indre overstået, og hvis tanden var intakt, da rodbehandlingen startede, afslutter vi behandlingen med en mindre fyldning. Hvis tanden var mere medtaget før rodbehandlingen, kan det være en god ide at få sat en tandkrone på.

Lider du af tandlægeskræk, er du meget velkommen til at komme forbi til en afslappet snak med en af vores tandlæger, før du bestiller tid til selve behandlingen.

Hvor lang tid tager en rodbehandling?

En rodbehandling er en af de større behandlinger en tandlæge kan foretage. Derfor er det også en procedure, der er lidt mere tidskrævende. Der er dog flere faktorer, som afgør hvor lang tid, din rodbehandling vil tage.

Den tilstand, din tand var i inden rodbehandlingen, har nemlig en betydning. Jo dårligere tilstanden var, jo længere vil det tage.

Det er nemlig forskelligt fra patient til patient, hvor meget af tanden det er muligt at bevare. Hos nogle patienter kan dele af tanden og nerven bibeholdes, mens der hos andre, er behov for en del mere plastfyldning.

Der kan nemlig være flere grunde til, at rodbehandling er nødvendig. Typisk vil det være grundet et ubehandlet hul, en knækket tand, eller en gammel tandfyldning, der har forårsaget revner.

Dog vil de fleste rodbehandlinger foregå over to konsultationer, hvor vi som behandler sikrer og sørger for, at alle bakterier og evt. betændelse bliver fjernet.

Når en rodbehandling er foretaget, vil vi naturligvis tjekke op på tilstanden ved dine aftalte årlige- eller halvårlige generelle tjek.

Er der bivirkninger efter en rodbehandling?

En rodbehandlet tand kan med tiden blive grålig til blålig misfarvet, og det kan da være nødvendigt med en tandblegning eller kronebehandling af sådan en tand for at gøre den kosmetisk tilfredsstillende.

Man må desværre forvente lette smerter de første dage efter en rodbehandling. Disse vil normalt kunne lindres med almindelig håndkøbsmedicin.

Kontakt tandlægen hvis smerterne:

 • Tiltager i styrke i forbindelse med tygning.
 • Ikke aftager i styrke over længere tid.

Gør rodbehandling af en tand ondt?

Selve rodbehandlingen gør ikke ondt, da du vil være lokalbedøvet. Lokalbedøvelsen lægges med en meget lille og tynd nål. Det er derfor også begrænset, hvor meget du vil mærke til den del af behandlingen. Efter behandlingen vil du også kun opleve lette smerter de første par dage, hvilket normalt kan klares med almindelig håndkøbsmedicin.

Lider du af tandlægeskræk, skal du ikke være bekymret for, om det gør ondt. Vi er vant til at håndtere patienter, der er bange for, hvordan behandlingen kommer til at foregå. Hvis det er tilfældet med dig, kan vi sørge for du ikke mærker noget som helst til bedøvelsen.
Derudover er det altid en god idé, at indvi os i dine tanker. På den måde kender vi præmisserne for, at du får en god oplevelse, som endda kan hjælpe på din tandlægeskræk fremtidigt.

FAQ – rodbehandling

En rodbehandling er en tandlægeprocedure, der sigter mod at behandle inficerede tandnerver. Det er en form for endodontisk behandling, der involverer at fjerne det inficerede væv og fylde hulrummet med et materiale, der beskytter tanden mod yderligere skade. Rodbehandlinger er ofte nødvendige for at bevare en skadet eller inficeret tand og forhindre tab af tanden. De udføres normalt under lokalbedøvelse og kan hjælpe med at lindre smerter og bevare tandens funktion og udseende.

Prisen for en rodbehandling afhænger af en række faktorer, såsom kompleksiteten af ​​behandlingen, placeringen af ​​tanden og området, hvor du bor.

Hos Tandliv har vi gode priser på rodbehandlinger – prisen på behandling af 1 kanal ligger på ca. 2000, 2 kanaler for ca. 2.600 og 3 kanaler for ca. 3500. Derudover tilbyder vi 15% rabat til studerende! Se vores aktuelle tandlægepriser her.

Varigheden af ​​en rodbehandling afhænger af kompleksiteten af ​​behandlingen og den enkelte tands tilstand. Generelt tager en rodbehandling mellem en og to timer. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt med en eller flere efterfølgende besøg for at fuldføre behandlingen. Det er vigtigt at følge din tandlæges anvisninger om, hvornår du skal vende tilbage for at fuldføre behandlingen for at sikre, at tanden heler korrekt og for at undgå yderligere skader.

Kontakt os og få rådgivning

Er du i tvivl eller har du spørgsmål, så tvivl ej med at kontakte os.

Mød Niels Krog Fæster

Fødselsår: 1988

Jeg har været ansat hos Tandlægerne i Glostrup siden 1. marts 2018. Til hverdag arbejder jeg på at behandle og forebygge sygdom i din mund.


Det jeg brænder for er, at give folk et pænt og velfungerende tandsæt smertefrit og i trygge rammer.

Kontakt Tandliv for spørgsmål

Har du spørgsmål om priser eller behandlingens forløb?
Kontakt Tandliv i dag og få svar på dine spørgsmål.

Relaterede behandlinger

Bestil tid

Udfyld formularen og vi vender tilbage hurtigst muligt.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Følg os på sociale medier

Hvilken klink du vil ringe til?

Tandlivs tandlæger sørger for en tryg oplevelse trods tandlægeskræk

Vi er blevet til Tandliv!

Tandlægerne Enghave Plads 6 og Tandlægerne Glostrup er sammen blevet til Tandliv. Vi byder både nuværende og nye patienter velkommen til vores nye platform.