Tandfyldninger

De fleste får behov for en eller flere tandfyldninger på et tidspunkt i livet. En fyldning går nemlig ind og erstatter den tandsubstans, der er forsvundet grundet et cariesangreb.

Få lavet tandfyldninger hos tandliv

Hos Tandliv garanterer vi 100 % fri smertebehandling, hvis du skal have udført en tandfyldning.

Læs mere om tandfyldninger og kontakt os for yderligere spørgsmål.

Hvad er en tandfyldning?

En tandfyldning har til formål at erstatte manglende tandsubstans. Når tænder bliver angrebet af caries betyder det, at emaljen stille og roligt bliver opløst. Til sidst vil opløsningen nå dentinen, hvilket man i almen tale vil kalde huller i tænderne. Når hullet er opstået, vil fyldningen fungere som den tabte tandsubstans.

Hvornår har man brug for tandfyldninger?

En tandfyldning bliver nødvendigt, når bakterier og syre har opløst så meget af tanden, at det er nået ind til dentinen. Desværre er det ikke sådan, at størrelsen på hullet hænger sammen med graden af smerten.

Det er derfor vigtigt altid at overholde de aftalte tandlægetider, da vi som oftest opdager selv de mindste huller. På den måde er du sikret, at hullet ikke bliver større, og du pludselig får store smerter og tandpine.

Hvordan udføres tandfyldninger?

Når der er hul i tanden, kan man sammenligne det med et isbjerg. Det er som oftest kun toppen, der kan spottes med det blotte øje. I virkeligheden er hullet større, hvis man bevæger sig dybere ned i tanden.

1. Vi fjerner det ødelagte tandvæv

Før vi kan foretage tandfyldningen er det nødvendigt at fjerne det ødelagte tandvæv, der er fyldt med bakterier og skygger for selve hullet. Det gøres ved at foretage det, som rigtig mange forbinder med at få lavet et hul i tanden – nemlig at bore. Et hul går oftest ind til tandbenet, hvor nerverne sidder. Derfor vil nerverne også blive berørt, når vi borer.

Du behøver dog ikke være nervøs for smerter, når du er i vores hænder. Hos Tandlægerne Glostrup kan vi garantere dig 100 % smertefri behandling.

Hvis du lider af tandlægeskræk, skal du heller ikke være bange for at dele dine bekymringer med os. Vi er alle uddannet til at håndtere din frygt.

2. Det døde tandvæv skal erstattes

Når vi har fjernet det ødelagte tandvæv, er hullet blottet og rengjort. Det er derfor nødvendigt at tildække hullet så vi undgår, at der kommer bakterier og madrester ned i. Det gøres ved at udfylde hullet med plastmateriale. Plast er et blødt materiale, som formes efter hullet og efterfølgende stivner. På den måde vil det fungere som en del af din tand.

Og HUSK… Som oftest står det slet ikke så slemt til med tænderne, som du måske forestiller dig. De fleste problemer kan løses med et enkelt besøg hos os.

Plastfyldning

I dag kan langt de fleste tilfælde af huller i tænderne laves med brug af plast. Plastmaterialerne er nu så gode, at de imiterer det naturlige tandvæv i særdeles høj grad. Samtidig er de stærke og kan limes sikkert fast til tandemaljen. Af den grund anbefales plast til de fleste kosmetiske behandlinger såsom: Opbygning af knækkede tænder, lukning af mellemrum og opbygning af ensartede tandkroner. Læs mere om kosmetisk tandbehandling her.

 

I svære tilfælde, hvor plasten ikke er slidstærk nok, anbefaler vi anvendelsen af tandkroner.

Tandliv, tandlæge på Vesterbro og i Glostrup

Skal jeg have foretaget en udskiftning af sølvplomber?

I mange år var den mest anvendte form for tandfyldning: sølvamalgam. I dag bruger man dog ikke sølvamalgam længere, da det har vist sig, at materialet med tiden udvider sig for hver gang, det kommer i kontakt med varme eller kolde spise. Det betyder, at tanden på et tidspunkt ikke kan holde til trykket og knækker ved selv den mindste belastning.

Hos Tandlægerne i Glostrup anbefaler vi derfor de fleste af vores patienter at få skiftet deres gamle sølvplomber ud med plastfyldninger, som er langt bedre for tænderne. Derudover bliver resultatet pænere at se på, og du undgår tungmetaller i kroppen.

3 gode grunde til at overveje en udskiftning af gamle sølvplomber:

  • Du sikrer dine tænders fremtid
  • Du får et kosmetisk pænere resultat
  • Hvis du er gravid skal du ikke bekymre dig om tungmetaller.

Hvad koster en tandfyldning?

Prisen på en tandfyldning afhænger af hvilken tand der er tale om og størrelsen på hullet. Fordi størrelsen på hullet ikke altid kan ses med det blotte øje, vil det være svært at give en pris, inden vi har undersøgt dine tænder.

 

Vil du gerne vide, hvad vores andre behandlinger koster, kan du se mere på → Priser

 

Og husk.. Er du medlem af Sygeforsikring Danmark, kan du få tilskud alt efter hvilken gruppe du tilhører.

FAQ – tandfyldninger

Efter en tandfyldning anbefales det at vente med at spise, indtil bedøvelsen er aftaget, hvilket normalt tager 1-3 timer. Dette forhindrer utilsigtet bid i kinden, læben eller tungen. Hvis du har fået en amalgamfyldning, bør du vente 24 timer, før du spiser hård mad. Med kompositfyldninger kan du spise, så snart bedøvelsen er væk, men undgå at tygge på den behandlede side.

Tiden det tager at lave en tandfyldning afhænger af flere faktorer, såsom fyldningens kompleksitet, tandens tilstand og den anvendte metode. Generelt kan en simpel tandfyldning tage omkring 30 minutter til 1 time. Hvis tanden er mere beskadiget, har dybere hulrum eller kræver yderligere forberedelse, kan proceduren tage længere tid.

En tandfyldning bruges til at reparere mindre skader på en tand, såsom hulrum eller små brud. Fyldningsmaterialet, såsom amalgam eller komposit, påføres direkte på tanden for at genoprette dens form og funktion. En tandkrone derimod, er en tandformet “hætte” placeret over en beskadiget eller svækket tand, der kræver mere omfattende beskyttelse og styrke. Kroner fremstilles separat og cementeres derefter på plads over den eksisterende tand.

Kontakt os og få rådgivning

Er du i tvivl eller har du spørgsmål, så tvivl ej med at kontakte os.

Mød Matthias Keum Finne

Født 1988 og uddannet ved Københavns tandlægeskole i 2012.


Matthias har derudover bl.a. skrevet en artikel i Tandlægebladet om Keratocyster. Herudover har han givet sin mening til kende om øget brugerbetaling til røde patienter i  en artikel i Tandlægebladet, du kan læse ved at klikke på linket.

Kontakt Tandliv for spørgsmål

Har du spørgsmål om tandfyldninger, priser eller behandlingens forløb?
Kontakt Tandliv i dag og få svar på dine spørgsmål.

Relaterede behandlinger

Bestil tid

Udfyld formularen og vi vender tilbage hurtigst muligt.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Hvilken klinik vil du ringe til?