Blister i munden

Blister i munden kan være utroligt smertefulde og til stor gene ved bare den mindste bevægelse. Her på siden får du et overblik over, hvad de små generende sår er, hvorfor de kommer og hvad du selv kan gøre for at behandle dem.

What is a dental implant?

Hvad er blister i munden?

Blister er smertefulde sår, der er 5-10 mm store. Der er typisk tale om gullige sår omgivet af rødlige ringe. Såret er smertefuldt, fordi det er en slags betændelse. Blister kan forekomme på indersiden af læberne, på indersiden af kinderne og på tungen. 

Smerten fra en blist afhænger af, hvor blisten er placeret i munden. Ofte er blister i munden så generende, at man dårligt kan spise og drikke uden at mærke smerten fra dem. De kan virke meget plagende – især hvis de forekommer alt for ofte.

Hvornår går en blist væk?

Blister i munden heler af sig selv inden for to uger, men sommetider kan det vare ved. Hvis dette er tilfældet, eller hvis sårene forekommer i form af hyppige udbrud, kan det være tegn på andre sygdomme. I sådan en situation er det nødvendigt med tandlægehjælp.

Book din tid og få en afklaring på, hvad det skyldes, og hvordan det kan behandles mest effektivt.

Hvorfor får man blister?

Omkring 20 % af befolkningen lider af blister i nogle perioder. Det er uvist, hvad den nøjagtige årsag til blister er. Meget tyder dog på, at der er flere parametre, der spiller ind for et blister-udbrud. Blandt andet er arvelighed og et nedsat immunforsvar hyppige årsager. Andre parametre kan derudover virke som udløsere af blister-udbruddene.

Følgende parametre kan have en betydning:

  • Allergi på grund af mad: Det har vist sig, at blister i munden hyppigt dukker op efter indtagelse af eksempelvis nødder, tomater, gammel og stærk ost, chokolade og forskellige typer af frugter.
  • Andre sår i mundhule: Det kan være sår, som kommer fra en skade fra tandbørstningen, hvis man har bidt sig eller på anden vis har skadet et område i mundhulen.
  • Brug af tandpasta med natriumlaurylsulfat: For dem som ofte har problemer med blister i munden, kan tandpasta med natriumlaurylsulfat stimulere udløsningen af en blist.
  • Hormonelle forstyrrelser og stress: Nogle kvinder oplever, at blister i munden udløses op til menstruationen, hvilket skyldes hormonelle ændringer.
  • Stress forårsager også hormonelle forstyrrelser, hvilket derfor også er en hyppig årsag til udløsningen af blister i munden.
  • Mangel på vitaminer: Studier har vist, at der kan være en sammenhæng mellem udløsningen af blister i munden og mangel på nogle jern-vitaminer og B-vitaminer såsom B1, B2, B6, B12.

Hvad gør man under et blist-udbrud?

Når der er dukket en blist op i munden, er der forskellige måder at behandle det på, så det kan fortage sig gradvist. Behandlingen fremskynder med andre ord helingen, men er ikke med til at forebygge nye, fremtidige udbrud.

Disse behandlingsmetoder kunne være ved:

  1. At skylle munden med desinficerende mundskyllevæsker. Klorhexidin er den mest almindelige form for mundskyllevæske. Her kan det også være en fordel at få klorhexidinen i direkte kontakt med såret. Dette kan gøres ved at duppe en vatpind med mundskyllevæsken, hvorefter vatpinden påføres såret
  2. Lokalbedøvende midler – disse kan lindre smerterne og kan hjælpe med at udholde plagerne fra blister i munden. Her kan der eksempelvis bruges salver med lidokain. Binyrebarkhormon-salve, som er receptpligtig, fremmer helingen af blister. Salven kan dog have en ubehagelig konsistens i munden.
  3. Antibiotika – fås i tabletform, som kan opslæmmes i vand og derefter påføres på blisten. Antibiotika er dog receptpligtigt.

Hvad kan din tandlæge gøre for hyppige blister-udbrud?

Vi vil altid lægge en lokalbedøvelse, og selve behandlingen er derfor smertefri. Efter behandlingen kan der dog være en lille risiko for, at de tilslebne kan være kulde- og varmefølsomme i de efterfølgende måneder. Det kan selvfølgelig være ubehageligt – men er ganske ufarligt.

I sjældne tilfælde kan tandnerven tage skade, og der kan opstå vedvarende smerter. Disse kan dog oftest behandles med en rodbehandling.

Kontakt os og få rådgivning

Er du i tvivl eller har du spørgsmål, så tvivl ej med at kontakte os.

Mød Zohair Azzouzi

Født 1974, uddannet fra Københavns Universitet fra Odontologisk Institut på Tandlægeskolen i 2004. Erfaren tandlæge, som har undervist på Tandlægeskolen i KBH i tandkødssygdomme og foretager særlige behandlinger i paradentose.


Zohair har ligeledes publiceret en artikel i Tandlægebladet om “parodontittis juvenilis”, som kan læses her eller læses om på Odontologisk Instituts hjemmeside.

Kontakt Tandliv for spørgsmål

Har du spørgsmål om tandbroer, priser eller behandlingens forløb?
Kontakt Tandliv i dag og få svar på dine spørgsmål.

Relaterede behandlinger

Bestil tid

Udfyld formularen og vi vender tilbage hurtigst muligt.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Følg os på sociale medier

Hvilken klink du vil ringe til?

Tandlivs tandlæger sørger for en tryg oplevelse trods tandlægeskræk

Vi er blevet til Tandliv!

Tandlægerne Enghave Plads 6 og Tandlægerne Glostrup er sammen blevet til Tandliv. Vi byder både nuværende og nye patienter velkommen til vores nye platform.