Tandrensning
Tandrensninger er en vigtig del af den forebyggende tandpleje. Men hvad er en tandrensning? Og hvor ofte bør du få en?
Det kan du blive klogere på her på siden, hvor vi går i dybden med tandrensning, priser samt andre detaljer ved behandlingen.
Hvad er en tandrensning?
En tandrensning er – som navnet antyder – en rensning af dine tænder, hvor vi fjerner plak, tandsten og misfarvninger. Det gør vi ved hjælp af ultralyd, curette og afpudsning med pimpsten.
Under behandlingen fjerner vi både bløde plakbelægninger og de hårde belægninger på tænderne – de såkaldte tandsten. Endelig afpudser vi tænderne for at fjerne eventuelle misfarvninger.
Tandrensningen hjælper med at holde dit tandkød og dine tænder sunde, ligesom behandlingen gør det nemmere for dig selv at vedligeholde din mundhygiejne, fordi overfladen på dine tænder efterlades glatte og rene.
Hvorfor er tandrensning vigtigt?
Med en tandrensning fjernes tandsten og andre belægninger, som kan forårsage tandkødsbetændelse eller i værste tilfælde huller i tænderne. Ved at få foretaget en tandrensning kan du forebygge usundheder og sygdomme i tænderne. Tandrensning kan sågar behandle nogle problemer, som allerede er opstået i tænderne.
Der findes mange forskellige bakterier i spyttet, og bliver disse ikke fjernet fra tændernes overflader ved hjælp af tandbørstning og tandtråd, formerer de sig og danner små kolonier.
Disse små sammenhængende bakteriekolonier kaldes plak eller belægninger. Fjernes plakken ikke, mineraliseres den ved mødet med en slags kalk, calciumphosphat, som kommer fra fra spyttet. Hvor meget tandsten man danner er meget individuelt, men jo flere bakterier du selv får fjernet ved grundig daglig hjemmetandpleje, desto færre tandsten bliver der dannet.
Tandbørstning og korrekt brug af tandtråd er derfor vigtige våben i kampen mod plak og belægninger og følgesygdomme som caries, tandkødsbetændelse og parodontose. Læs mere om, hvordan du børster dine tænder korrekt her.
Desværre er det ikke altid tilstrækkeligt at være flittig med tandbørste og tandtråd. Desuden kan der opstå misfarvninger på tænderne på grund af kaffe, te, tobak, rødvin, lakrids osv. Nogle farvestoffer er trængt for langt ind i tanden til at kunne fjernes, men de overfladiske misfarvninger kan reduceres eller fjernes helt ved en tandrensning. Derfor anbefaler vi, at du besøger os med jævne mellemrum for en tandrensning.
Hvornår laver man en tandrensning?
En tandrensning udføres typisk i forbindelse med en regelmæssig undersøgelse. Tiden mellem tandrensningerne kan derfor varierer, alt efter hvor ofte du kommer til kontrolbesøg hos din tandlæge.
En tandrensning fjerner plak, tandsten og misfarvninger på tænderne. En tandrensning kan fjerne overfladiske misfarvninger og farvede belægninger, som kommer fra f.eks. te, kaffe og tobak, men det er ikke muligt at fjerne de farvestoffer, som er trængt ind i emaljen. En tandrensning vil dog typisk kunne give tænderne et lysere og mere ensartet udseende.
De fleste mennesker danner tandsten i varierende mængde. Tandsten er hårde belægninger, som sidder så godt fast på tænderne, at du ikke selv kan fjerne det med din tandbørste. Hvor meget tandsten man danner er individuelt, og afhænger af mundhygiejne og genetik. Vi anbefaler derfor, at man i samråd med tandlægen aftaler, hvor ofte der skal laves tandrensning. Vi anbefaler typisk hver 6.-12. måned.
Hvad er tandsten?
Tandsten består af calcium phosphat krystaller (kalk) som aflejres på tandoverfladen. Tænderne består også af en type calcium phosphat krystaller som kaldes hydroxylapatit.
Dannelsen af tandsten sker i tre trin:
- Plakdannelse på tænderne
- Modning af plak
- Mineralisering.
Tandsten er utrolig hårdt og kan være svær at fjerne – selv for tandlægen.
Tandrensning med ultralyd
Hos Tandliv laver vi tandrensninger ved hjælp af ultralyd suppleret med manuelle scalere og curetter.
Ultralyd
Ultralyd er en skånsom måde at fjerne tandsten og plak på. Ultralyden fungerer ved at vibrere og dermed “slå” hårde og bløde belægninger af tanden. Ultralyden sender vand ud gennem spidsen for at undgå overophedning af tænderne under behandlingen. Behandling med ultralyd er slået fast til at være den mest effektive og skånsomme metode til tandrensninger.
Scalere og curetter
Som supplement til ultralyden bruger vi scalere og curetter, som er håndinstrumenter, hvis formål også er at fjerne bløde og hårde belægninger. Kombinationen af disse 3 tandrensningsinstrumenter giver den mest effektive og grundige behandling.
Pimpsten
Når vi laver en afpudsning af tænderne – for eksempel i forbindelse med en tandrensning – er det med henblik på at fjerne plak og farvede belægninger. Hermed efterlades overfladerne helt rene og glatte.
Vi benytter en pimpstensblanding, som består af fluorholdigt tandpasta og pimpsten. Det føles lidt som små sandkorn, men det skader ikke tænderne. Resultatet er rene og eventuelt lidt lysere tænder.
Tandrensning og parodontose
Hos personer med paradentose er tandrensning en vigtig del af behandlingen og bør udføres hver 3.-6. måned. Hos disse personer har tandrensningen til formål at standse sygdomsprogressionen ved at fjerne svært tilgængelige tandsten og plak på tænder og i tandkødslommen.
En effektiv tandrensning minimerer antallet af sygdomsfremkaldende bakterier ved at ændre bakteriesammensætningen i tandkødslommen. Når svært tilgængeligt plak og tandsten er fjernet, vil det være lettere at holde tænderne rene efterfølgende.
Pris på tandrensning
Har du brug for tandrensning i Købehavn, tilbyder vi hos Tandliv altid billig tandrensning – du kan booke en tid via online tidsbestilling her.
Kontakt os og få rådgivning
Er du i tvivl eller har du spørgsmål, så tvivl ej med at kontakte os.
- Jeg glæder mig til at møde dig i klinikken.
- Tandplejer
Født 1978 og uddannet i 2014 fra Skolen for Klinikassistenter og Tandplejere i København. Efteruddannelse i Parodontologi ved Institut for Odontologi og Oral Sundhed i Århus 2018 og behandler bl.a. svære tilstande af parodontose.
Mie er derudover medlem af:
– Dansk Tandplejerforening
Kontakt Tandliv for spørgsmål
Har du spørgsmål om tandresning, priser eller behandlingens forløb?
Kontakt Tandliv i dag og få svar på dine spørgsmål.