Læs mere om tandbylder og kontakt os for yderligere spørgsmål.
Hvad er en tandbyld?
En tandbyld, også kaldet absces, er en samling af pus og betændelse, som oftest opstår omkring tandrod spidsen (apex) eller ved i en tandkødslomme (poche). Det betændte område vil i løbet af få dage vokse sig større og som følge af hævning og spændinger, vil det medføre smerte i munden.
Når bylden ikke længere kan tilbageholde trykket, vil den springe og betændelsen vil løbe fra. Dette vil midlertidigt fjerne smerten fra spændingerne, som dog bliver erstattet af ømhed omkring området.
Det er i mellemtiden vigtigt at afklare den egentlige årsag til bylden og få den fjernet fuldstændig. Hvis den oprindelige årsag ikke konstateres og behandles, kan du risikere at bylden kommer igen og medfører yderligere komplikationer.
Hvad er de typiske symptomer på en tandbyld?
Der findes flere forskellige symptomer, som ikke er usædvanlige i forbindelse med en tandbyld. Dog afhænger symptomerne oftest af den oprindelige årsag til, at bylden er opstået.
De hyppigst forekommende symptomer er dog:
- Rødme og hævelse
- Ømhed ved synkning og omkring kæben
- Feber
- Dunkende smerter
- Hvis din tandbyld brister, vil du ikke være i tvivl grundet den grimme smag i munden.
Hvorfor får man tandbylder?
Det er svært at sige præcis, hvem der bliver ramt af en tandbyld. De kan umiddelbart opstå hos alle, uanset hvor godt vi passer på vores tænder. Dog forekommer tandbylder hyppigst hos dem, som ikke besøger tandlægen jævnligt.
En tandbyld opstår ved en infektion af bakterier. Infektionen forekommer oftest i dødt væv, hvor bakterien trænger ind og danner betændelse. Bakterien kan f.eks. trænge ind, hvis tanden har et dybt hul (caries).
Hvis betændelsen ikke har mulighed for at komme ud, vil den hobe sig op i vævet og dermed danne en byld.
Der findes to primære årsager til at tandbylder opstår:
At tandens nerve er død
Nerven kan dø som følge af:
- Et slag, som har forårsaget traume
- Caries – et dybt hul hvor bakterier kan trænge ind og skabe infektion
Betændelse i tandkødslommen
Dette kan forårsages af følgende:
- Noget i lommen som irriterer omkringliggende væv, f.eks. et stykke mad eller tandsten
- Tænder som er på vej frem i munden, hvor der ikke er plads, f.eks. ved visdomstænder.
Hvordan behandles en tandbyld?
Det vigtigste ved behandling af en tandbyld er at få fjernet betændelsen og dermed lindre smerten. Derfor vil tandlægen i første omgang sørge for at stoppe betændelsen og sørge for, at den ikke spreder sig.
Dernæst afhænger behandlingen af den oprindelige årsag til at bylden opstod, samt hvor den er lokaliseret. Dette vil din tandlæge kunne bestemme og dermed afklare hvilken behandling, som vil være relevant for dig.
Hvad kan jeg selv gøre?
Der er få ting, du selv kan gøre for at behandle din tandbyld. Hvis bylden er stor og smertefuld, kan du prikke hul på den med en steril nål.
Dette vil aftage smerten fra spændingerne men samtidig erstatte den med ømhed omkring området. Tandbylden kan vokse frem igen og kan kun fjernes ved at finde frem til den oprindelige årsag.
Derfor er det vigtigt, at du går til tandlægen, hvis du allerede har mistanke om en begyndende tandbyld. Det er oftest nødvendigt for tandlægen at tage røntgenbilleder for at finde årsagen og dermed hvilken behandling, som kan hjælpe.
Kontakt os og få rådgivning
Er du i tvivl eller har du spørgsmål, så tvivl ej med at kontakte os.
Kontakt Tandliv for spørgsmål
Har du spørgsmål om tandbroer, priser eller behandlingens forløb?
Kontakt Tandliv i dag og få svar på dine spørgsmål.