Visdomstænder

Skal du have kigget på dine visdomstænder – eller måske endda fjernet én eller flere? Få fjernet dine visdomstænder hos Tandliv. Vi undersøger dine visdomstænder grundigt og behandler dem skånsomt og effektivt.

Her på siden kan se vores tandlægepriser

Kontakt Tandliv i dag og hør mere om fjernelse af visdomstænder.

Hvad er visdomstænder?

Visdomstænder er en del af dit voksne tandsæt, der i alt tæller 32 tænder. Har du alle dine tænder, vil dine visdomstænder være dine 4 bagerste kindtænder.

Visdomstænderne kommer typisk frem i 17-22 års alderen, hvor de bryder gennem tandkødet. Nogle oplever til gengæld at have dem liggende i kæbeknoglen, mens andre slet ikke har dem.

Vores visdomstænder har i dag ikke nogen særlig funktion. I takt med evolutionen er menneskets kæbe blevet mindre, hvilket faktisk betyder at der ikke er plads til visdomstænderne i kæben.

Med tiden er vi også blevet bedre til at holde vores tænder sunde og rene. Det betyder faktisk, at vi slet ikke har brug for en 3. kindtand, som en visdomstand nu engang er.

Hvornår får jeg mine visdomstænder?

Visdomstænder dannes omkring 8-9 års alderen og bryder som oftest frem i munden mellem 17-22 års alderen. Når tanden bryder frem er kronen (den synlige del af tanden) færdigdannet, hvorimod tandens rod ikke er helt færdig endnu. Omkring 22-23 års alderen vil roden være fuldstændig færdigdannet.

Hvorfor fik jeg ikke mine visdomstænder?

Det er ikke unormalt at mangle en eller flere visdomstænder. Enten er tanden slet ikke dannet eller også ligger den i kæbeknoglen, men kommer aldrig frem. Endelig oplever nogle, at en visdomstand stoppede midt i sit frembrud. Dette kan skyldes, at der ikke er plads til tanden, men frembruddet kan også gå i stå af årsager, man ikke kender til.

Ca. 10% af danskere mangler fra fødslen anlæg til 1 eller flere visdomstænder. Forskning tyder på, at visdomstænder er et levn fra fortiden, hvor kæberne og sliddet på tænderne var større.

Hvilke problemer kan visdomstænder medføre?

Der kan være problemer med visdomstænder – både frembrudte visdomstænder samt dem, der forbliver i kæbeknoglen.

Problemer med visdomstænder der er frembrudte men delvist dækket af tandkød:

  • Øget risiko for huller da området kan være svært at holde fri fra bakterier
  • Øget risiko for tandkødsbetændelse da området kan være svært at holde fri rent
  • Øget risiko for dårlig ånde pga. bakterieansamlinger.

Problemer med visdomstænder der ikke kan ses, men ligger forkert i kæbeknoglen:

  • Risiko for at den forstyrrer og irriterer nabotanden.
Få behandlet ine visdomstænder hos tandliv

Hvornår fjernelse af visdomstænder skal ske

Der kan være flere årsager til fjernelse af visdomstænder. Som en tommelfingerregel er det fornuftigt at få fjernet en visdomstand, hvis du har:

  • Hul i visdomstanden eller hul i dens nabotand
  • Paradentosebehandling på nabotanden
  • Betændelse omkring visdomstanden
  • Cystedannelse ( dvs. et væskefyldt hulrum) omkring en ikke-frembrudt visdomstand
  • En visdomstand som ikke er brudt frem og generer nabotanden
  • Særlige bidforhold, hvor visdomstanden generer.

I alle tilfælde vil det være nødvendigt, at du får en individuel vurdering af din tandlæge.

Smerter omkring en visdomstand

Før tanden bryder igennem slimhinden kan området blive ømt:

Ømheden bør dog fortage sig i takt med at tanden bryder frem. Hvis det bliver ved med at gøre ondt, eller hvis smerten intensiveres, bør man blive undersøgt for at udelukke, at smerten skyldes en betændelsestilstand omkring visdomstanden.

Når tanden er delvist frembrudt:

En halvt frembrudt tand, hvor tandkødet stadig ligger lidt henover øger risikoen for bakterieansamlinger, der kan give tandkødsbetændelse og generel betændelse omkring tanden. Hvis området hæver op, bliver rødt og ømt, kan du skylle med et desinfektionsmiddel og på den måde behandle betændelsen. Er det et tilbagevendende problem, bør du nok overveje, om tanden skal fjernes.

Behandlingsforløbet for fjernelse af visdomstænder

Fjernelse af visdomstænder foregår under lokalbedøvelse. Vi sørger dermed altid for en smertefri fjernelse af din visdomstand. Vi ved, at det kan være skræmmende at få fjernet en tand og har derfor stort fokus på at give dig et trygt forløb fra undersøgelse til behandling.

Hvis visdomstanden er fuldt frembrudt

Er din tand fuldt fremme, kan vi fjerne den med en simpel tandudtrækning. Det tager ikke lang tid og er en smertefri behandling.

Hvis visdomstanden ikke er brudt frem endnu

Hvis tanden ikke er brudt ordentligt frem, laver vi et lille kirurgisk indgreb i slimhinden og den tilstødende kæbeknogle omkring visdomstanden. Du vil få lokalbedøvelse, og operationen vil derfor være smertefri.

Efter operationen af visdomstanden

Er du blevet opereret, kan du få ondt, når bedøvelsen ikke virker længere. Helt almindelige smertestillende piller kan dog ofte tage smerterne. Du kan også blive hævet omkring den fjernede visdomstand. Hævelsen plejer dog kun at vare 2-5 dage.

Efter du har fået fjernet din visdomstand, er det vigtigt, at du holder den ren. Det kan du gøre ved at skylle munden med klorhexidin. Du må dog ikke skrubbe med tandbørsten rundt om såret.

Kan jeg foretage mig noget efter fjernelse af en visdomstand?

Det er vigtigt at huske på, at en fjernelse af en visdomstand er et operativt indgreb. Vi anbefaler derfor, at du ikke har nogle planer efter, du har fået fjernet en visdomstand. Højst sandsynligt har du heller ikke kræfter eller overskud til at foretage dig andet end at slappe af derhjemme.

Selvom det ikke er fysisk hårdt for kroppen at få fjernet visdomstænder, kan du stadig være udmattet. For mange patienter kan det fylde i tankerne i dagene op til. Det betyder, at du mentalt kan være udmattet, når først det er overstået.

Hører du til de 20 % af befolkningen, som lider af tandlægeskræk? Så skal du vide, at vi har fuld forståelse for dine følelser. Vi er specialister i at håndtere tandlægeskræk, så vi kan med garanti få dig godt og trygt igennem din fjernelse af visdomstænder.

FAQ – behandling af visdomstænder

Visdomstænder, også kendt som tredje molarer, er de sidste permanente tænder, der kommer frem. De begynder normalt at bryde igennem tandkødet mellem 17 og 25 års alderen, men dette kan variere fra person til person. Nogle mennesker får aldrig visdomstænder, mens andre kan opleve dem på et senere tidspunkt i livet.

Det er på tide at få fjernet en visdomstand, hvis den forårsager problemer som smerter, infektioner, tandkødssygdomme, beskadigelse af nabotænder, cystedannelse eller trængsel i munden. Vores tandlæge kan også anbefale fjernelse, hvis visdomstanden ikke kan bryde frem korrekt, bliver delvist frembrudt eller er på vej til at forårsage fremtidige komplikationer.

Fjernelse af en visdomstand udføres normalt under lokalbedøvelse, hvilket betyder, at du ikke vil mærke smerte under selve indgrebet. Efter operationen kan du opleve smerter, hævelse og ømhed i området, men disse symptomer kan håndteres med smertestillende medicin og is. Følg din tandlæges anbefalinger for at minimere ubehag og fremme heling.

Kontakt os og få rådgivning

Er du i tvivl eller har du spørgsmål, så tvivl ej med at kontakte os.

Mød Mats Gade Philipson

Født 1986, uddannet i 2011 fra Århus Universitet på Instituttet for Odontologi og Oral Sundhed. Mats er derudover uddannet i 2016 fra Royal College of Surgeons i London.

Mats er medlem af:

  • det faglige selskab Europian Assocation for Osseointegration
  • Dansk Selskab for Oral Implantologi
  • Dansk Selskab for Tand-, Mund- og Kirurgi
  • Howie Gluckmans Aestetic Academy South Africa
  • ITI og deltager I studygroups

Og har herudover taget kurser i: 

  • PRF behandling ved Joseph Choukroun
  • Advanced Periodontal Surgery med Zuchelli ved Stoma

Kontakt Tandliv for spørgsmål

Har du spørgsmål om visdomstænder, priser eller behandlingens forløb?
Kontakt Tandliv i dag og få svar på dine spørgsmål.

Relaterede behandlinger

Bestil tid

Udfyld formularen og vi vender tilbage hurtigst muligt.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Hvilken klinik vil du ringe til?