Dårlig ånde (Halitosis)

Det kan være en stor gene at lide af dårlig ånde. Dårlig ånde kan både give et slag i selvtilliden, og gøre dig meget selvbevidst, når du er sammen med andre.

Hvordan kan man behandle dårlig ånde?

Da dårlig ånde både kan skyldes tandsygdomme eller andre sygdomme, er det vigtigt, at du opsøger din tandlæge.

Læs mere om hvorfor man får dårlig ånde, og hvad du selv kan gøre, her på siden.

Hvorfor får man dårlig ånde?

Der kan være flere årsager til dårlig ånde, herunder dårlig mundhygiejne, tandsygdomme eller alvorligere sygdomme. Når du går til din tandlæge med problemet, vil tandlægen kunne undersøge, hvad årsagen kan være.

I tandlægefaget opdeler vi dårlig ånde i tre kategorier:

Ægte halitosis

Ægte halitosis er dårlig ånde, der kan opdages ved blot at kunne lugte det på almindelig vis – eller ved at anvende bestemte testapparater, som er lavet til at opdage svovlforbindelser forbundet med dårlig ånde.

Under denne kategori af dårlig ånde, finder du også patologisk halitosis. Det kaldes patologisk halitosis, når din dårlige ånde er symptom på en sygdom. Har du patologisk halitosis, skal du behandles af din tandlæge eller din almindelige praktiserende læge, afhængig af hvilken sygdom, den dårlige ånde er symptom på.

Det kaldes oral patologisk halitosis, når den dårlige ånde er forårsaget af en lidelse forbundet med vævet i munden, så som tandkødsbetændelse. Lider du af oral patologisk halitosis, vil det være nødvendigt at blive behandlet. Når tandvævet skal behandles, vil vi som oftest starte behandlingen med en grundig tandrensning. Vi vil samtidig give dig grundig guidance i, hvordan du selv sikrer ordentlig mundhygiejne.

Er den dårlige ånde forårsaget af en sygdom, der har med væv fra enten næse, lungerne, mave eller tarmen, kaldes det extraoral patologisk halitosis. Det kan også skyldes sygdomme som skrumpelever, diabetes, nyresygdomme og indre blødninger.

Viser du tegn på extraoral patologisk halitosis, vil vi henvise til din egen læge eller speciallæge, som kan undersøge dig nærmere.

Dårlig ånde kan også skyldes belægninger af bakterie eller andre problemer i mundhulen. Dette kaldes fysiologisk halitosis. Har du fysiologisk halitosis, er problemet typisk opstået i den hvide belægning på den bagerste del af tungen.

Denne form for dårlig ånde er typisk midlertidig og ikke alvorlig. Det er den dårlige ånde, man kan have, når man lige er vågnet eller hvis man har talt i lang tid. Dette skyldes bare mundtørhed – og kan ordnes ved at børste tænder og “rengøre” tungen grundigt.

Pseudo halitosis

Nogle gange kan man tro, at man lugter ud af munden, uden at videnskabelige tests kan påvise det. Det kaldes pseudo halitosis, og vi vil her hjælpe med at rådgive om, hvordan du kan komme videre herfra.

Halitofobi

Det kaldes halitofobi, hvis du efter en behandling, stadig føler, at du lider af halitosis.

Hvad kan du gøre ved dårlig ånde?

Selvom dårlig ånde, som nævnt, kan skyldes sygdomme, kan det også blot skyldes dårlig mundhygiejne.

Du kan opnå god mundhygiejne ved at børste tænder flere gange dagligt – og samtidig huske at børste din tunge. Ved også at børste tungen, får du fjernet bakteriebelægninger og rester fra mad, der har lagt sig dér. Også brug af tandtråd kan hjælpe, da det kan fjerne bakterier og rester, der sidder fast mellem tænderne.

Kontakt os og få rådgivning

Er du i tvivl eller har du spørgsmål, så tvivl ej med at kontakte os.

Mød Adam Abarchan

Adam er født i 1996 og er uddannet fra Københavns Universitet på Skolen for Klinikassistenter og Tandplejere (uddannet i 2019).

I sin fritid elsker han at spille og se fodbold.

Kontakt Tandliv for spørgsmål

Har du spørgsmål om tandbroer, priser eller behandlingens forløb?
Kontakt Tandliv i dag og få svar på dine spørgsmål.

Relaterede behandlinger

Bestil tid

Udfyld formularen og vi vender tilbage hurtigst muligt.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Følg os på sociale medier

Hvilken klink du vil ringe til?

Tandlivs tandlæger sørger for en tryg oplevelse trods tandlægeskræk

Vi er blevet til Tandliv!

Tandlægerne Enghave Plads 6 og Tandlægerne Glostrup er sammen blevet til Tandliv. Vi byder både nuværende og nye patienter velkommen til vores nye platform.