Tandlægeskræk

Får du hjertebanken, rystende hænder og svedeture, når du skal til tandlægen? Bare rolig – du er ikke den eneste. Tandlægeskræk er helt almindeligt. 30 % af danskerne bliver nervøse ved tanken om at lægge sig til rette i tandlægestolen, mens 10 % lider af tandlægeskræk i sådan en grad, at man kan tale om en decideret fobi – Odontofobi.

Tandlivs tandlæger sørger for en tryg oplevelse trods tandlægeskræk

Tandlæger med speciale i tandlægeskræk

Hos Tandliv er vi tandlæger med speciale i tandlægeskræk. Vi har stor erfaring med at hjælpe patienter af med deres frygt og gøre dem trygge ved fremtidige tandlægebesøg. Og vi kan helt sikkert også hjælpe dig.

Vi har stort fokus på smertefri behandling, ligesom vi altid vil give dig en tid med det samme, så du ikke skal gå og vente med nervøsitet i maven i flere dage op til dit besøg.

Hos os vil du desuden møde den samme behandler hver gang. Derfor ved du, at du altid bliver mødt af et menneske, der kender til din frygt – og som tager hensyn til den.

Vil du bestille en tid hos en af vores tandlæger med speciale i tandlægeskræk – eller bare have en beroligende snak? Så er du mere end velkommen til at kontakte os.

Hvad er tandlægeskræk?

Op mod 20 % af den danske befolkning lider af tandlægeskræk. Tandlægeskræk (også kaldet odontofobi) er en kendt betegnelse for dét at være nervøs eller i nogle tilfælde decideret skrækslagen for at gå til tandlægen.

Det er ikke tandlægen eller tandplejeren, man er bange for – men selve behandlingen, instrumenterne eller undersøgelsen.

Der kan være mange forskellige årsager til, at man føler angst ved at sætte sig i tandlægestolen. Har man tandlægeskræk, vil man ofte udskyde tandlægebesøg gang på gang, indtil det er uundgåeligt.

Hvilke symptomer er der på tandlægeskræk?

Hvilke symptomer er der på tandlægeskræk?
Tandlægeskræk kommer til udtryk på forskellige måder og i grader. Nogle bliver lettere nervøse, men andre får voldsomme kropslige reaktioner. Ofte vil angsten vise sig som en blanding af fysiske og psykiske symptomer.

Fysiske symptomer på tandlægeskræk:

  • Hjertebanken
  • Anspændte muskler
  • Svedeture
  • Kolde og klamme hænder
  • Mundtørhed
  • Kvalme
  • Rysten
  • Øget trang til at gå på toilettet.

 

Psykiske symptomer på tandlægeskræk:

  • Anspændthed
  • Irritabilitet
  • Koncentrationsbesvær
  • Tanker om smerter og skrækscenarier.

Nærværende tandlæger, der kan håndtere din angst

Hvis du sidder med en angst for tandlægen, bunder det højst sandsynligt i en dårlig oplevelse hos tandlægen i din barndom. Det har enten været en smertefuld oplevelse eller en tandlæge, der ikke har formået at gøre dig tryg.

Hos Tandliv er vi alle trænet og uddannet i at håndtere din angst. Det betyder, at vi står klar med forståelse og omsorg – fra det sekund du ringer og deler din frygt med os.

Vi ved, at der er brugt utrolig meget energi og tanker på bare dét at ringe til os. For at berolige dig og gøre dig tryg er det derfor vigtigt, at du er klar over nogle ting, inden du møder ind. Lær vores personale at kende inden, du besøger klinikken.

What is a denture?

Sådan håndterer vi din tandlægeskræk

Vi ved, at det kan være en kæmpe udfordring for mange mennesker at gå til tandlægen.

Derfor får du hos os:

✓ Et behandlerteam gennem hele forløbet

Når du kommer til enten tandeftersyn eller en tandbehandling hos os, vil du altid blive fulgt af den samme tandlæge og den samme tandplejer.

✓ Uddannet personale i tandlægeskræk

Vores personale er uddannet i at håndtere angst for tandlæger.

Ingen behandling uden accept
Når du kommer til enten tandeftersyn eller en tandbehandling hos os, vil du altid blive fulgt af den samme tandlæge og den samme tandplejer.

✓ Smertefri behandling

Vores personale er uddannet i at håndtere angst for tandlæger.

✓ Hurtig tilbagemelding på telefon og mail

Vi besvarer altid mails samme dag i tidsrummet fra 9-16 og sidder klar til at snakke med dig ved telefonerne alle dage bortset fra søndag.

Trygt at vide om Tandliv

  • Vi har al den tid, du har brug for.
  • Vi vil aldrig presse dig til noget, du ikke har lyst til.
  • Vi udfører ikke noget, vi ikke har forberedt dig på.
  • Vi sætter os 100% i dit sted og har fuld forståelse for din angst.
  • Vi vil gå langt for at give dig en god oplevelse.
  • Vi kan garantere dig 100% smertefri behandling.
  • Vi kunne ikke drømme om at dømme eller skælde ud over, at du “først er kommet nu”.
  • Vi har stor respekt for, at du overvinder din frygt – og ser det som en kæmpe tillidserklæring, at du har valgt os.

De fleste med angst for tandlægen har en forestilling om, at det står slemt til med deres tænder. Det er dog ofte langt fra tilfældet – hvilket højst sandsynligt også gælder for dig.

Toothpain relief

Vi forstår din angst – og tager alle hensyn

Fordi al vores personale er uddannet inden for tandlægeskræk, forstår vi alle fuldt ud, hvor hårdt det kan være at døje med det. Når du fortæller os, at du har problemer med det, sørger vi for at være meget opmærksomme på at passe på dig gennem hele konsultationen og behandlingen.

Derfor haster vi aldrig igennem en behandling men sørger for at sætte ekstra tid af til dig.

Vi starter aldrig en behandling, før vi har vendt det med dig og fået din accept. Du vil samtidig få at vide, hvad der skal ske – så du hele tiden ved, hvad du kan forvente.

På klinikken er vi specialister i smertefri behandling. Det vil sige, at vi sikrer, at al din behandling er smertefri tandpleje. Det kan vi ved at benytte os af overfladebedøvelse før den egentlige bedøvelse, der sikrer, at selv stikket fra bedøvelsen ikke kan mærkes.

Vi ved, der kan være meget flovhed forbundet med tandlægeskræk – men for os er det bestemt ikke flovt. Vi synes blot, du er modig, at du har taget skridtet at ringe til os og bestille en tid.

Har du alligevel ikke lyst til at gennemføre en eventuel behandling, efter du er ankommet på klinikken, er der altid plads til, at du siger fra.

Før vi går i gang med en behandling, kan vi snakke med dig om, hvad det vil koste – og vi kan lave en plan til dig om betalingsmulighederne. Vi er en forholdsvis billig tandlæge med priser, der giver mening. Du har samtidig mulighed for at betale gennem afbetaling uden oprettelsesgebyr eller rente.

10 gode råd til at overvinde din angst for tandlæger

  1. Vær ærlig omkring din skræk overfor dig selv og tandlægen
    Det er langt lettere at komme igennem din tandlægeskræk, hvis du ikke forsøger at skjule din frygt – for dig selv, eller din tandlæge.
  2. Tag en snak med din tandlæge, inden du bestiller tid
    Det er vigtigt, at du fortæller os, hvis du er bange. På den måde kan vi tilpasse dit behandlingsforløb ud fra dine behov og ønsker.
  3. Husk dit åndedræt, og tag dybe indåndinger helt ned i maven
    Husk dit åndedræt, når du skal til behandling. Ved at skabe kontakt med din krop, skaber du lettere ro igennem behandlingen.
  4. Bestil morgentider
    Ved at bestille morgentider, når du skal til tandlægen, slipper du for at gå og være nervøs hele dagen før selve behandlingen.
  5. Aftal et “pause-signal” med din tandlæge
    Aftal et signal med din tandlæge, som du kan bruge, hvis du får behov for en pause under behandlingen.
  6. Hør musik under din behandling
    Mange foretrækker at tage noget afslappende musik i ørerne under en eventuel tandbehandling. Det kan hjælpe på at lade tankerne flyde et helt andet sted hen. Tror du, det kan hjælpe dig, er du altid velkommen til at tage musik fra din smartphone i ørerne under behandlingen.
  7. Du kan altid bede om lokalbedøvelse
    Uanset hvilken behandling du skal have foretaget, kan du altid bede om lokalbedøvelse.
  8. Tag en ven med
    Der er mange, der bliver glade for at have taget en ven eller et familiemedlem med på klinikken. Det kan hjælpe dig med at føle dig mere tryg.
  9. Kom ind i en god rytme
    Det er en god idé ikke at lade der gå for lang tid imellem dine besøg. Efter du har taget det første skridt med en konsultation, kan du forsøge at gå mere hyppigt til eftersyn – for ikke at forværre din frygt.
  10. Gå til terapi, hvis det er rigtig slemt
    Føler du, din fobi er meget slem, kan du også supplere dit besøg med os med terapi. Tandlægeskræk er i dag så udbredt, at både terapeuter og psykologer har erfaring med behandling af angst for tandlæger.

Hvorfor er det vigtigt at komme afsted?

Undersøgelser viser, at tandlægeskræk ses næsten lige så hyppigt som højdeskræk. Det er derfor helt normalt, at du kan føle angst omkring at komme afsted – og det er ikke noget, du skal være flov over. Det er dog vigtigt, at du kommer af sted.

Når tænder ikke bliver regelmæssigt vedligeholdt, kan det medføre, at de forfalder, bliver svage og at du får sværere ved at tygge med dem. Du kan også være så uheldig at få tandsygdomme, der forværres, hvis du ikke får det håndteret af en tandlæge.

Den oftest sete årsag til tandlægeskræk er, at man tidligere har haft en dårlig oplevelse, som man er bange for at genopleve. I dag er det dog heldigvis sådan, at man kan lave både eftersyn og behandlinger 100 % smertefri.

Du kan tage tandlægeforeningens test, for at give dig en indsigt i, om du har voldsom tandlægeskræk.

FAQ om tandlægeskræk

Tandlægeskræk kan opstå af forskellige årsager. Nogle mennesker udvikler det efter en tidligere smertefuld eller ubehagelig oplevelse hos tandlægen, mens andre får det fra negative historier eller advarsler fra venner og familie. Skrækken kan også være forårsaget af en generel angstlidelse, frygt for smerte, nåle, instrumentlyde, eller en følelse af kontroltab under behandlingen. For nogle kan skrækken opstå uden en klar årsag.

For at overvinde tandlægeskræk kan du prøve følgende strategier:

  • Kommunikér åbent med din tandlæge om din angst og bed om forklaringer.
  • Anvend afslapningsteknikker som dyb vejrtrækning, visualisering eller progressiv muskelafslapning.
  • Brug distraktioner som musik eller film under behandlingen.
  • Aftal signaler med tandlægen, så du kan bede om en pause.
  • Benyt en tandlæge, som Tandliv, som er specialiseret i behandling af patienter med tandlægeskræk.

Kontakt os og få rådgivning

Er du i tvivl eller har du spørgsmål, så tvivl ej med at kontakte os.

Mød Selma Camur

Selma er uddannet tandklinikassistent fra Panuminstituttet i 2001. Hun har arbejdet som tandklinikassistent hos Tandlægerne Enghave Plads 6 siden 2007.


Selma samarbejder primært sammen med tandlæge Mats Gade Philipson og Selma har særlig interesse for tandlægeskræk, kirurgi/implantater og kosmetiske tandbehandlinger.


Hun har kompetencer indenfor CBCT- og OP-scanning, aftryk, profylakse, endo/rodbehandling og PFR blodprøvetagning.

Kontakt Tandliv for spørgsmål

Har du spørgsmål om, priser eller behandlingens forløb?
Kontakt Tandliv i dag og få svar på dine spørgsmål.

Bestil tid

Udfyld formularen og vi vender tilbage hurtigst muligt.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Følg os på sociale medier

Hvilken klinik vil du ringe til?

Tandlivs tandlæger sørger for en tryg oplevelse trods tandlægeskræk

Vi er blevet til Tandliv!

Tandlægerne Enghave Plads 6 og Tandlægerne Glostrup er sammen blevet til Tandliv. Vi byder både nuværende og nye patienter velkommen til vores nye platform.