En mere moderat eller kraftig snorken kan medføre obstruktiv søvnapnø(OSA), hvilket betyder pauser i vejrtrækningen, da luftvejene blokeres. Dette medfører dårlig søvnkvalitet, hvor man vågner op flere gange i løbet af natten, og man vil opleve at være meget træt i løbet af dagen. En mere alvorlig konsekvens af pauser i vejrtrækningen er for højt blodtryk og hjertesygdom, der kan være livstruende. Har du problemer med snorken? Så kan en snorkeskinne måske være løsningen.
Du er velkommen til at kontakte os og høre mere om dine muligheder for snorkeskinne.
Hvorfor snorker man?
Snorken skyldes vibrationer i svælget, da musklerne slapper af, når vi sover. Dermed falder det bløde væv i svælget sammen. Dette medfører mindre plads og ilten bliver derfor presset igennem, hvilket frembringer snorkelyden. Forstørrede bløddele i næse, svælg og mund – som for eksempel tungen, vil falde tilbage og lukke for luftvejene.
Alkohol og sovemedicin forværrer slapheden af vævet i svælget. Ligeledes forværres snorken af overvægt, da fedtdepoterne forsnævrer svælget yderligere.
Eksempler på årsager til snorken:
- Næsepolypper
- Skæve næseskillevægge
- Store mandler
- Stor tunge
- Underkæben står langt tilbage
- Hævede slimhinder pga. forkølelse eller allergi
- Overvægt.
Behandling af snorken
Før en behandling kan gå i gang, er det vigtigt at afgøre graden af snorken. Der er nemlig forskel på, om man snorker lidt, moderat, kraftigt eller om snorken har resulteret i obstruktiv søvnapnø. Ved obstruktiv søvnapnø forstås en lidelse, hvor man stopper med at trække vejret mellem 10-50 sekunder. Når iltniveauet falder, sendes der signaler til kroppen om at vågne op. Dette bemærker man ofte ikke, men det medfører, at man ikke får en sammenhængende dyb søvn og dermed en dårligere søvnkvalitet.
Hvis man har mistanke om at man lider at obstruktiv søvnapnø, skal man søge egen læge, der kan henvise til at få lavet en CRM-undersøgelse (Cardio respiratorisk monitorering.) Ved en CRM undersøges antallet og hyppigheden af apnøerne og iltindholdet i blodet. Derudfra kan man vurdere, hvor alvorlig lidelsen er.
Ved obstruktiv søvnapnø er der en øget risiko for forhøjet blodtryk, der kan medføre blodpropper i hjerte og hjerne. Derudover viser studier, at der er en sammenhæng mellem obstruktiv søvnapnø og Diabetes type 2.
Symptomer på obstruktiv søvnapnø
- Udtalt træthed i løbet af dagen.
- Større irritation
- Svede om natten
- Urolig søvn
- Nedsat koncentrationsevne.
Den mest almindelige behandling i Danmark er en iltmaske, man sover med. Dette kaldes en CPAP-behandling (Continuous Positive Airway Pressure behandling). Masken presser ilt ned i lungerne og normaliserer vejrtrækningen og forhindrer snorken.
Hvis lidelsen ikke er så alvorlig, kan man få lavet en snorkeskinne hos sin tandlæge.
Hvad er en snorkeskinne?
En snorkeskinne benyttes om natten og sørger for, at der er fri passage for ilten at komme igennem svælget. På den måde mindskes chancen for, at svælget vibrerer, og der kommer snorkelyde. Bideskinnen består af to skinner – en til overkæben og en til underkæben. De to skinner er speciallavet til dig og sørger for, at underkæben føres frem til en position, hvor man stadig kan slappe af i muskulatur og kæbeled, men hvor luftvejene åbnes.
Sådan virker en snorkeskinne
Behandling med snorkeskinner er en relativ ny men nem behandling med ingen eller få bivirkninger.
Brugen af snorkeskinner har vist sig at have en god effekt på snorken og let- til mild søvnapnø.
Skinnerne er nemme at bruge og kræver kun lidt tilvænning, da muskler og kæbe skal vænne sig til den nye position. Der kan forekomme lidt muskelømhed i starten, men dette aftager efter et par uger. Man kan derudover opleve, at sammenbiddet har ændret sig en smule, når man tager skinnerne ud om morgenen. Dette retter sig op i løbet af de næste 15-20 min.
Der findes forskellige typer snorkeskinner. Hos Tandliv tager vi hensyn til den enkelte og de behov, man måtte have. Hvis man udover at snorke også skærer tænder, skal der tages hensyn til det i planlægning af hvilken skinne, man skal have. Ved samtale med din behandler, vil I sammen finde ud af hvilken skinne, der vil være bedst til dig.
De forskellige typer snorkeskinner
Hvad der kendetegner alle snorkeskinner er, at de fører underkæben frem til en position, hvor man stadig kan slappe af i muskulatur og kæbeled, men hvor luftvejene åbnes. Dette forhindrer snorken, da ilten nu kan passere frit. Man sover med skinnen hver nat. Det er normalt, at man efter noget tid skal have justeret sin skinne,og derfor anbefaler vi, at man altid har den med til almindelige eftersyn.
The Moses Elite
En snorkeskinne til dig der også skærer tænder om natten. The Moses Elite består af 2 skinner. Èn til overkæben og én til underkæben. Akrylskinnerne er flexible og stærke og kan dermed klare presset fra sammenbiddet, når man skærer tænder. Skinnerne dækker alle tænderne.
OSS-skinnen
Ligeledes en akrylskinne men denne gang kun en skinne. Skinnen dækker tænderne i siden og har en bøjle ind over fronten. Skinnen er udviklet på Odense Universitetshospital i samarbejde med tandlægeskolerne.
Silensor-sl
Den nye Silensor-sl er lavet helt i plast og bliver leveret med udskiftelige hængsler, som gør det muligt at justere protrusionen. Skinnen er meget konfortabel at bære.
Kontakt os og få rådgivning
Er du i tvivl eller har du spørgsmål, så tvivl ej med at kontakte os.
- Jeg glæder mig til at møde dig i klinikken.
- Tandplejer
Født 1978 og uddannet i 2014 fra Skolen for Klinikassistenter og Tandplejere i København. Efteruddannelse i Parodontologi ved Institut for Odontologi og Oral Sundhed i Århus 2018 og behandler bl.a. svære tilstande af parodontose.
Mie er derudover medlem af:
– Dansk Tandplejerforening
Kontakt Tandliv for spørgsmål
Har du spørgsmål om tandbroer, priser eller behandlingens forløb?
Kontakt Tandliv i dag og få svar på dine spørgsmål.