Men hvorfor er det egentlig nødvendigt at få tjekket tænderne? Det kan du blive klogere på her på siden, hvor vi også forklarer, hvad du får lavet ved et tandeftersyn – og svarer på en håndfuld andre spørgsmål om behandlingen.
Hvorfor er et tandeftersyn så vigtigt?
Et tandeftersyn er vigtigt for alle. Det er nemlig ved eftersynene, at vi kan opdage potentielle huller eller tandsygdomme. Og selvom caries, paradentose og andre tandsygdomme kan vise sig i form af symptomer, er det ikke altid, at du kan mærke eventuelle skader, som er opstået med tiden.
Derfor er et tandeftersyn en behandling, du ikke må undervurdere. Dine tænder skal trods alt holde resten af livet. Derfor er det vigtigt at overholde de tandeftersyn, du regelmæssigt bliver indkaldt til.
Hvad får jeg undersøgt ved et tandeftersyn?
Ved et tandeftersyn gennemgår vi dine tænder grundigt og tjekker dem for eventuel caries – også kaldet huller i tænderne.
Som standardprocedure vil vi altid lave en tandrensning. Ved at rense dine tænder får vi fjernet alle de bakterier, plak og tandsten, der har placeret sig nede ved kanten til tandkødet. Hvis det får lov at sidde der for lang tid, kan det nemlig give tandkødsbetændelse, som i sidste ende kan udvikle sig til paradentose.
Efter vi har renset dine tænder og fjernet al tandsten og plak, slutter vi af med at pudse tænderne. Ved at pudse tænderne kan vi nemlig fjerne nogle af alle de misfarvninger, som med tiden kan opstå naturligt.
Hvad er plak og tandsten?
Plak er de hvidlige belægninger, der dannes på tandoverfladen i løbet af dagen. Plakken dannes af bakterier, og når der udfældes calcium fra spyttet, bliver det omdannet til kalk – også kaldet tandsten. De fleste, der har fået en tandrensning, har oplevet at få skrabet bagsiden af tænderne nede ved tandkødet.
Det kan for nogle virke lidt voldsomt, men bare rolig. Det er blot fordi, tandlægen eller tandplejeren er i gang med fjerne tandstenene. Det kan til tider sidde rigtigt godt fast og være svært at fjerne og det kan af gode grunde mærkes tydeligere på dig, der ligger i stolen.
Det er dog vigtigt at få fjernet tandstenen, da det kan lave permanente skader på dine tænder.
Gør tandeftersyn og tandrensning ondt?
Normalt gør hverken tandeftersyn eller tandrensning ondt. Tværtimod nyder de fleste den glatte og rene følelse, som behandlingen efterlader på tænderne. Enkelte patienter kan dog opleve ømhed, når vi renser og polerer. Det kan skyldes ømt tandkød, blottede tandhalse og en række andre årsager.
Skulle du opleve smerter eller gener, når vi renser dine tænder, skal du selvfølgelig fortælle os det med det samme. I klinikken har vi stor forståelse for tandlægeskræk og ubehag ved at lægge sig til rette i tandlægestolen. Derfor gør vi aktivt en indsats for at komme din frygt eller nervøsitet til livs, ligesom vi altid har smertefri behandling som en målsætning.
Hvor ofte skal jeg have foretaget et tandeftersyn?
Som nævnt er det vigtigt for alle at passe de regelmæssige tandlægebesøg. Der er dog forskel på, hvor ofte man skal have et tandeftersyn.
I 2015 trådte en ny reform i kraft, som betyder, at patienter nu skal inddeles i kategorierne rød, gul eller grøn. Farverne bliver brugt til at bestemme intervallet mellem dine tandlægebesæg.
Er du grøn, har du ikke aktiv sygdom i tænder eller tandkød – og du vil derfor kun blive kaldte til undersøgelse hver 12-24. måned.
Er du gul, vil du derimod have aktiv sygdom i munden – eller have risiko for at udvikle det. I så fald vil du blive indkaldt til kontrol med mere jævne mellemrum, ligesom du vil få individuel behandling.
Er du rød patient, betyder det, at du har aktiv sygdom og ude af stand til at ændre dine risikofaktorer. I så fald vil vores rolle som behandlere være at forebygge og behandle, ligesom vi vil indkalde dig efter behov frem for med et fast interval. Som rød patient vil du som regel blive indkaldt oftere end en gul patient.
Du kan læse mere om kategorierne rød, gul eller grøn her.
Hvad kan du selv gøre for at passe på dine tænder?
Udover at holde aftalerne til tandeftersyn er der også ting i dagligdagen, du selv kan gøre for at holde dine tænder sunde og pæne i lang tid.
For det første er det vigtigt at børste alle sider af tænderne mindst to gange om dagen – helst med tandpasta med fluor. Fluor har nemlig en beskyttende og endda reparerende effekt på tænderne.
Derudover har det, du indtager, også stor betydning for, hvordan dine tænder arter sig i fremtiden. Særligt klistret spise er meget dårligt for tænderne. Karameller og chips hører under denne kategori, da de kan sidde på tænderne i længere tid end andre madvarer.
Sukkerholdige drikke tilhører også kategorien af ting, du gerne skal indtage i moderate mængder. Det kan særligt være skadeligt, hvis tænderne heller ikke får den pleje, de har brug for i form af tandbørstning og tandtråd.
Tandtråd er derfor også et særligt godt redskab til at holde caries væk fra tænderne. Det er nemlig ikke altid, at tandbørsten kan nå ned mellem alle tænderne.
Husk derfor at:
- Børste tænder to gange om dagen
- Altid at bruge tandpasta med fluor
- Regelmæssigt at bruge tandtråd
- Undgå klistrede søde spise
- Undgå for mange sukkerholdige drikke.
Er du i tvivl om dine tænder bliver børstet korrekt? Læs guiden til tandbørstning “sådan børster du dine tænder korrekt”.
Kontakt os og få rådgivning
Er du i tvivl eller har du spørgsmål, så tvivl ej med at kontakte os.
- Jeg glæder mig til at møde dig i klinikken.
- Tandplejer
Adam er født i 1996 og er uddannet fra Københavns Universitet på Skolen for Klinikassistenter og Tandplejere (uddannet i 2019).
I sin fritid elsker han at spille og se fodbold.
Kontakt Tandliv for spørgsmål
Har du spørgsmål om tandbroer, priser eller behandlingens forløb?
Kontakt Tandliv i dag og få svar på dine spørgsmål.