Læs mere om tandkroner her og kontakt os for yderligere spørgsmål.
Hvad er en tandkrone?
En tandkrone er en erstatning af den del af din tand, der er ødelagt.
Den går ind og erstatter den naturlige tandkrone, som kan være ødelagt af forskellige grunde.
Hvis en tand er ødelagt i sådan en grad, at en almindelig tandfyldninger ikke er tilstrækkelig, kan man genopbygge og forstærke tanden ved at give den en krone. Kronen kan beskrives som en kapsel, der sættes ovenpå, hvad der er tilbage af den naturlige del af tanden.
Det fungerer som en stærk, beskyttende hætte, der med solidt materiale lægges oven på tanden – og ligner en helt naturlig del af tanden. På den måde kan man med en krone bygge tanden op igen.
En tandkrone behøver ikke kun være nødvendig i forbindelse med beskyttelse af tanden. En behandling i form af tandkrone kan også laves, hvis du har behov for bedre bidfunktion, eller du ønsker et pænere udseende af din tand.
En tandkrone produceres af en dentaltekniker i enten ren guld, porcelæn eller metalkeramik (en blanding af porcelæn og metal).
Hvornår har man behov for en tandkrone?
Der er forskellige årsager til, at du kan få behov for en krone. Fælles er dog, at din tand er så beskadiget, at kronen er en nødvendighed.
Din tand er knækket
Har du en alvorlig knækket tand, der ikke kan reddes med plastfyldninger, kan en tandkrone være nødvendig. I et sådant tilfælde vil tandkronen fungere som en sikring for, at tanden ikke knækker yderligere. Den vil omslutte hele tanden og beskytte den mod belastninger, når du tygger.
Et cariesangreb der ikke kan reddes med fyldning
Har du en tand, der er slemt angrebet af caries, er det ikke sikkert, at en plastfyldning er mulig. Tandens “vægge” kan nemlig være for tynde til at holde på fyldningen, og en krone til at beskytte tanden vil derfor være nødvendig.
En tand der tidligere har haft en sølvfyldning
Før i tiden var det normalt, at man udfyldte huller i tænderne med sølv, også kaldet Amalgam. Det har dog vist sig, at sølvet med tiden udvider sig, når det kommer i kontakt med varme eller kulde. Det resulterer i, at tanden også udvider sig og på et tidspunkt vil flække ved kun en lille belastning.
Alle vores patienter bliver derfor anbefalet at få udskiftet deres gamle sølvfyldninger med nye plastfyldninger. Det er dog ikke altid, at en udskiftning med plastfyldning er nok. Hvis det er tilfældet, vil vi sætte en krone på for at sikre tanden mod at flække.
Hvis du har en rodbehandlet tand
En rodbehandlet tand er som udgangspunkt en svækket tand. Når en tand er blevet rodbehandlet, har den nemlig en tendens til at blive “tør”. Det betyder, at den har lettere ved at knække, og derfor har brug for et ekstra beskyttelseslag. Hos Tandlægerne Glostrup anbefaler vi derfor altid at få påsat en tandkrone for at sikre tandens levetid.
Du er ked af udseendet på dine tænder
Er du ked af udseendet på en af dine tænder, kan du få ændret på det ved hjælp af en krone. Udover at en krone beskytter tanden, imiterer den også den oprindelige tand.
Hvordan foregår en kronebehandling?
En krone bliver oftest lavet i 3 faser:
1. fase: Præparation
I denne fase gøres tanden klar. Først tilslibes resterne af tanden således at den fremtidige krone kan sidde pænt, stabilt og tætsluttende. Derefter tages der et silikoneaftryk, som teknikeren skal bruge i 2. fase. Derefter påsættes en midlertidig hætte for at beskytte det resterende af tanden.
2. fase: Tekniker
Silikoneaftrykket videregives til en tandtekniker, som er specialiseret i at lave kroner. Ud fra aftrykket produceres den endelige krone i enten guld eller metalkeramik.
Metalkeramik er en yderst holdbar porcelænstype, hvis fordel er, at man kan opnå et kosmetisk godt resultat, da kronen vil ligne en tro kopi af din oprindelige tand i farvenuance samt materiale.
3. fase: Cementering
Når kronen er færdig, returneres den til tandlægen, og du vil blive indkaldt. Tandlægen vil fjerne den midlertidige hætte og cementere kronen. Dette betyder, at kronen vil blive permanent fastgjort og sidde som en tætsluttende beskyttende hætte over den gamle tand.
Hvad er en tandkrone lavet af?
En krone til tanden kan være lavet af enten guld, metalkeramik eller porcelæn. De har alle hver deres fordele og anbefales alt efter omstændighederne på tanden.
- En guldkrone er en meget holdbar og solid løsning – og den ældste af slagsen. Fordelen ved en guldkrone er, at mange synes, kronen er blød og let at tygge på. Samtidig giver guldkroner dét, vi kalder for en god kanttilslutning. Det betyder, at kronen sikrer en tæt og lige overflade med tanden, hvilket gør, at færre bakterier får plads til at sætte sig. Det er også grundet det meget stærke materiale, at flere vælger guldkroner til at reparere sine kindtænder.
Vi anbefaler dog typisk kun guldkroner til tænder, der ikke ses, når man smiler, idet en tand med en guldkrone ikke ligner en naturlig tand.
- En krone i metalkeramik er lavet af en blanding af metal og porcelæn, hvor metallet er den inderste del af kronen og porcelænen den yderste. Det er en meget stærk form for tandkrone, som tandklinikker har brugt i mange år. Også den metalkeramiske krone giver en fin kanttilslutning. Den kan derfor bruges på alle tænder – fortænder, som kindtænder. Dermed er det en løsning, der både giver et æstetisk flot resultat og samtidig er langtidsholdbart.
- En fuldkeramisk krone er udelukkende lavet af porcelæn. Også det rene porcelæn er stærkt materiale og ligner en naturlig tand. Derfor er det som oftest også det foretrukne valg, da den ligner en naturlig tand til forveksling. Der er dog forskel på hvilket materiale af porcelæn, der skal benyttes, da der kan være stor forskel fra patient til patient. Nogle patienter lider eksempelvis af bruksisme, hvilket betyder, at tanden dagligt bliver udsat for et stort tryk.
Hvad koster en tandkrone?
Alt efter hvilken kronebehandling du ønsker, vil prisen også være derefter. Her kan du se vores priser.
Hvis du er medlem af Sygeforsikring Danmark, kan du også få tilskud. Tilskuddet afhænger af hvilken gruppe du tilhører.
FAQ –tandkroner
Ja, der er forskel på en tandkrone og en tandbro. En tandkrone er en kunstig “kappe”, der dækker en beskadiget eller svækket tand for at genoprette dens form, størrelse og funktion. En tandbro er derimod en fast protese, der bruges til at erstatte én eller flere manglende tænder ved at forankre sig til nabotænderne. Begge anvendes til at forbedre tandfunktion og æstetik.
Man får påsat en tandkrone af flere årsager: for at beskytte en svækket tand (f.eks. efter rodbehandling), genopbygge en brækket eller slidt tand, dække en stor fyldning, forbedre tandens udseende, eller afslutte en tandimplantat-procedure. Tandkroner forstærker og stabiliserer tænderne og hjælper med at bevare en god bidfunktion og et pænt smil.
En tandkrone holder typisk mellem 5 og 15 år, men kan i nogle tilfælde vare længere, op til 25-30 år. Holdbarheden afhænger af materialet, korrekt pasning og mundhygiejne samt individuelle faktorer som bid og tandslid. Regelmæssige tandlægebesøg og god mundhygiejne kan forlænge tandkronens levetid betydeligt.
Kontakt os og få rådgivning
Er du i tvivl eller har du spørgsmål, så tvivl ej med at kontakte os.
- Jeg glæder mig til at møde dig i klinikken.
- Tandlæge
Fødselsår: 1988
Jeg har været ansat hos Tandlægerne i Glostrup siden 1. marts 2018. Til hverdag arbejder jeg på at behandle og forebygge sygdom i din mund.
Det jeg brænder for er, at give folk et pænt og velfungerende tandsæt smertefrit og i trygge rammer.
Kontakt Tandliv for spørgsmål
Har du spørgsmål om tandkroner, priser eller behandlingens forløb?
Kontakt Tandliv i dag og få svar på dine spørgsmål.