Tandrodsbetændelse

Hos Tandliv kan vi hjælpe dig med en eventuel tandrodsbetændelse – også kendt som rodspidsbetændelse. Vi sørger for at behandle betændelsen så effektivt som muligt samtidig med, at du går herfra med den bedst mulige oplevelse.

Bestil tid til en tandrodsbehandling hos tandliv

Vil du bestille en tid til tandlæge, er du velkommen til at kontakte os.

Hvad er tandrodsbetændelse?

En tandrodsbetændelse er en betændelse omkring tandroden. Størstedelen af tilfældene skyldes betændelsen et dybt cariesangreb (hul i tanden).

I andre tilfælde kan tandrodsbetændelsen også komme som følge af enten:

  • En tidligere rodbehandling, hvor ikke alle bakterier blev fjernet i rodkanalen.
  • En tandtraume (et voldsomt slag på tanden)
  • Eller en større revne på tanden.

I alle de listede tilfælde sker der det, at bakterierne spreder sig, indtil betændelsen når tandens nerve. Betændelsen forårsager, at nerven dør, og i takt med, at betændelsen udfolder sig, når den frem til tandens knogle. På dette stadie vil man sige, at tandrodsbetændelsen er opstået.

De fleste opdager tandrodsbetændelsen meget sent i udviklingen. I sådanne situationer kan man risikere, at skaden bliver endnu større. Derfor kan det være nyttigt med regelmæssige tandlægebesøg, for at du kan være sikker på, at din tandlæge opdager mulige tandrodsbetændelser i tide. Derudover er det yderst vigtigt at undgå huller i tænderne, og hvis de så alligevel viser sig, bør du behandle dem hurtigst muligt. På den måde kan de ikke nå at udvikle sig til dybere huller, som kan forårsage en tandrodsbetændelse.

Symptomer på rodspidsbetændelse

Rodspidsbetændelse, som betændelsen også kaldes, opdages for det meste ved hjælp af røntgenbillederne i eventuelle tandlægebesøg. Betændelsen kan dog også kendes ved typiske symptomer. Der er dog nogle tilfælde, hvor der ikke forekommer nogen symptomer.

De typiske symptomer er:

  • Ømhed, når du synker
  • Hævelse, ømhed og smerter i din kæbe
  • Ømhed og/eller smerter, når du tygger
  • Vedvarende dunkende smerter
  • Misfarvning på din tand
  • Ubehagelig smag i din mund
  • Smerter i dit tandkød
  • Øm hævelse (tandbyld).

Hvordan behandler vi tandrodsbetændelse?

Uanset om tandrodsbetændelsen forvolder symptomer eller ej, er det nødvendigt med en behandling omgående. Som nævnt er det vigtigt med jævnlige tandlægebesøg, hvor du kan få foretaget røntgenbilleder for at få afsløret mulige tandrodsbetændelser.

Opdager vi en tandrodsbetændelse, vil vi foretage en grundig rodbehandling. Her fjernes nerven, og rodkanalen bliver renset nøje, så vi kan få lavet en tæt fyldning. Fyldningen, som består af et bestemt stof, skal nemlig fylde hele rodkanalen. På den måde sikrer vi, at der ikke kan komme bakterier ind og forårsage endnu en tandrodsbetændelse. Til sidst bliver tanden bygget op på ny med en plastfyldning eller en tandkrone.

Som regel vil der ikke være nogle bivirkninger efter sådan en rodbehandling. Men fordi der er risiko for, at bakterier kommer ind og forårsager endnu en tandrodsbetændelse, er det nødvendigt at holde øje med den rodbehandlede tand.

FAQ – tandrodsbetændelse

Tandrodsbetændelse opstår, når bakterier trænger ind i tandens rodkanal og forårsager infektion. Dette kan skyldes forskellige faktorer, såsom dybe caries, revnede eller beskadigede tænder, gentagne tandbehandlinger eller traumer mod tanden. Infektionen fører til inflammation og smerter i tandnerven og kan resultere i tandtab, hvis den ikke behandles korrekt.

Tegn på tandrodsbetændelse kan omfatte vedvarende tandpine, øget følsomhed over for varme eller kulde, hævelse og ømhed i tandkødet omkring den berørte tand, misfarvning af tanden og smerte ved at tygge eller trykke på tanden.

 

Symptomerne kan variere og nogle gange være fraværende. Hvis du oplever disse tegn, bør du kontakte Tandliv.

Behandling af tandrodsbetændelse, kaldet rodbehandling, behøver ikke at være smertefuld. Vores tandlæger vil normalt bruge lokalbedøvelse for at bedøve det berørte område og minimere smerte under proceduren. Efter bedøvelsen kan du opleve tryk, men smerten bør være minimal. Efter behandlingen kan der være ømhed i et par dage, som kan håndteres med smertestillende medicin.

Kontakt os og få rådgivning

Er du i tvivl eller har du spørgsmål, så tvivl ej med at kontakte os.

Mød Charlotte Thomsen

Kontakt Tandliv for spørgsmål

Har du spørgsmål om tabdrodsbetændelse, priser eller behandlingens forløb?
Kontakt Tandliv i dag og få svar på dine spørgsmål.

Relaterede behandlinger

Bestil tid

Udfyld formularen og vi vender tilbage hurtigst muligt.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Hvilken klinik vil du ringe til?

Tandlivs tandlæger sørger for en tryg oplevelse trods tandlægeskræk

Vi er blevet til Tandliv!

Tandlægerne i Glostrup og Tandlægerne Enghave Plads 6 og  er sammen blevet til Tandliv. Navnet er nyt – omsorgen og kvaliteten er akkurat, som du kender den.