Tandudtrækning og tandoperation

Her på siden kan du blive klogere på tandoperationer og tandudtræk. Læs om, hvornår du skal vælge hvad, hvad behandlingerne indebærer og hvordan forløbet efter behandlingerne er.

Tandlivs dygtige tandlæger i Glostrup og på Vesterbro

Har du spørgsmål angående tandudtrækning eller tandoperation, er du altid velkommen til at kontakte Tandliv.

Hvorfor har man brug for en tandudtrækning?

Der kan være forskellige grunde til, at tænder skal fjernes/trækkes ud.

De mest almindelige årsager er følgende:

  • ”Hul” i tanden. Der er ubehandlet caries, som har udviklet sig så meget, at det ikke er muligt at redde tanden.
  • Visdomstænder der ”ligger” forkert.
  • Tandkødsbetændelse (parodontose) som har nedbrudt knoglen, hvorved tandens støttevæv er forsvundet.
  • Forkert bidfunktion, som har medført overbelastning af tanden, så den er flækket.

Kommer du ind som patient, starter vi med at tage et røntgenbillede for at se tandens rødder og den omkransende knogle. Ved mere komplicerede fjernelser kan det være nødvendigt at supplere med en fuldkæberøntgen (OP-røntgen) eller en 3D-scanning, men dem tager vi også på klinikken. Vi informerer dig herefter om, hvad det er mest hensigtsmæssigt at gøre.

Er det en simpel fjernelse, kan den som regel ske med det samme. Men ved mere komplicerede fjernelser skal der afsættes ekstra tid til indgrebet, og i nogle tilfælde skal du ind til vores kirurg for at få tanden fjernet. Hos Tandliv udfører vi langt de fleste tandudtrækninger på klinikken, da vi har en kirurg tilknyttet hertil.

Simpel fjernelse eller tandoperation?

Prisen kan variere alt efter, om det er en simpel fjernelse eller en mere kompliceret fjernelse, sågar et kirurgisk indgreb – i daglig tale: tandoperation. Bemærk, at vi giver mulighed for rente- og gebyrfri afdragsordning fra kr.2000. Desuden yder Sygesikringen Danmark tilskud. Vi sørger for, at du er i den rette gruppe, så du kan få det maksimale tilskud.

Sådan foregår indgrebet

Ved selve indgrebet, uanset om det er tandlægen eller kirurgen, som udfører indgrebet, vil der blive lagt bedøvelse, og det bliver kontrolleret, at bedøvelsen virker, inden behandlingen startes. Nogle gange kan det være nødvendigt at supplere med mere bedøvelse. Indgrebet bliver først igangsat, når du intet kan mærke.

Alle tandudtrækninger foregår smertefrit. Alle tænder kan bedøves med de rette midler og den rette tid. Det er desuden muligt at få beroligende medicin før tandudtrækningen. Tænderne fjernes meget forsigtigt, så knoglen efterlades mest muligt intakt til evt. tandimplantater. Undertiden kan det være nødvendigt at lukke såret efter indgrebet ved at sy tandkødet sammen (lægge suturer).

Vi er meget opmærksomme på forbrug af antibiotika. Både i forhold til at du ikke skal få infektioner men også i forhold til ikke, at udskrive unødvendig antibiotika. Derved forebygger vi resistensudvikling, unødige mavegener og sekundære infektioner.

Efter tandudtrækningen vil der være et mellemrum i tandrækken. Tandlægen vil informere om hvilke erstatningsmuligheder, der er for den manglende tand. Det kan være en bro, et tandimplantat eller evt. en delprotese. Det er vigtigt at have en plan for, hvad der kan eller skal ske efter en tand er fjernet. Ellers kan der opstå problemer 6 – 12 måneder efter fjernelsen.

Det er også det efterfølgende forløb, som afgør, hvilken pris du i sidste ende kommer til at betale. Vi giver dig gerne et tilbud med en super skarp pris.

Heling efter tandoperation og tandudtrækning

Anbefaling

Lad så vidt muligt såret og stingene være. Undgå at ‘pille’ i såret eller ved stingene med tunge, fingre eller andet. Et uforstyrret område heler hurtigere. Desuden øges risikoen for infektion, hvis fingre eller andre genstande er i kontakt med såret.

Tag den med ro, og undgå at få pulsen nævneværdigt op de første 2 dage. Når pulsen stiger, øges blodtrykket, og det øgede tryk på blodkar kan få blødning fra såret til at starte igen.

Hvorfor

Et uforstyrret område heler hurtigere. Desuden øges risikoen for infektion, hvis fingre eller andre genstande er i kontakt med såret.

Når pulsen stiger, øges blodtrykket, og det øgede tryk på blodkar kan få blødning fra såret til at starte igen.

Renhold

Anbefaling

Ved tandudtrækning: Børst tænder morgen og aften, men undgå at børste i det operede område.

Ved tandoperation: Børst UDEN tandpasta. Skyl med klorhexidin (følg brugsanvisningen).

Hvorfor

Tandbørstning er for hård ved det helende væv. Ved at skylle med klorhexidin forhindres plakdannelse i området, hvor der ikke kan børstes. Dermed forebygger du en mulig betændelse efter tandudtrækningen.

Kost

Anbefaling

Når først der er gået 4 timer fra tandudtrækningen, må du indtage mad. De første 2 dage bør kosten være kold og blød som f.eks. yoghurt. Spis først når bedøvelsen er forsvundet.

Efter de første 2 dage kan kosten gradvist ændres til normal konsistens og temperatur, men undgå at tygge i den opererede side. På den måde kan du undlade at forstyrre helingen efter tandudtrækningen.

Hvorfor

Varme mad- og drikkevarer kan opløse det størknede blod (koagel). Koaglet spiller mange vigtige roller i helingsprocessen og beskytter tillige den ellers blottede knogle i bunden af krateret.

Rygning

Anbefaling

Undgå rygning.

Hvorfor

Rygning får blodkar til at trække sig sammen. Når blodkarrene trækker sig sammen, forhindres celler og stoffer involverede i helingsprocessen i at nå frem til området, og helingen foregår derfor langsommere.

Ubehag efter operation eller tandudtrækning

Smerter & Ømhed

Smerter og ømhed efter tandudtrækningen er normalt at have i nogen grad de første 2-3 dage efter en tandoperation. Du kan eventuelt forebygge smerter efter tandudtrækningen ved at tage smertestillende medicin, inden bedøvelsen forsvinder. Smerterne kan behandles med Ibuprofen (Ipren) og Paracetamol (panodil). Tag ikke mere end den maksimale daglige dosis – det giver IKKE bedre smertedækning.

Ved stærkere smerter efter tandudtrækningen kan du bruge en kombination af 1000 mg Panodil/Pamol og 400 mg Ipren/Ibuprofen. Vær opmærksom på, at smertestillende, som indeholder Acetylsalicylsyre, ikke kan anbefales, idet det øger blødningen. Efter de første par dage vil smerterne fortage sig. Oplever du i stedet, at smerterne tiltager, eller forbliver meget stærke, skal du kontakte klinikken.

Hævelse

Hævelse af området efter tandudtrækningen er normalt og kan give besvær med at gabe helt op. Hævelsen kan tage op til 2-3 dage og kan derefter holde sig i yderligere nogle dage. Dette er ikke et udtryk for, at der er kommet betændelse efter tandudtrækningen. Det er nemlig en helt normal reaktion efter indgrebet. Brug gerne kolde omslag til at mindske hævelsen på første- og andendagen. Husk, at man bør pakke en eventuel ispose ind i et viskestykke eller lignende, så du undgår direkte kontakt med huden.

Blødning

Blødning i form af let siveblødning efter tandudtrækning kan forekomme det første døgn. Skulle det starte med at bløde en smule, tag da de udleverede gazetamponer, fold dem sammen til en kugle og læg ovenpå såret. Bid sammen over gazen, så der kommer let kompres på såret. Bliv ved med at tygge sammen på gazen i 30 min. Gentag om nødvendigt kompresset ved fortsat blødning evt. suppleret med iskoldt omslag udvendigt på kinden.

Hvis blødningen ikke standser, eller at det bløder kraftigt, skal klinikken kontaktes. Er det uden for vores åbningstid kan du ringe til skadestuen.

Hvad gør jeg ved betændelse efter tandudtrækningen?

Oplever du hævelse, en dårlig ånde og smag og bliver de stærke smerter efter tandudtrækningen ved med at være der? Disse er alle symptomer på en betændelse efter tandudtrækningen. Derfor kræver det, at du bliver tilset af din tandlæge.

Oplever du dén form for ubehag, kan det være en god idé allerede at begynde at skylle munden med klorhexidin (0,1 %). Mundskyllet skal du helst starte med, når du ikke bløder mere fra såret. Her skyller du munden to gange dagligt i løbet af en hel uge. Vær opmærksom på, at klorhexidin misfarver dine tænder. Denne misfarvning forsvinder dog gradvist og er ikke skadelig.

Fortsætter betændelsen, kan du behandle den med antibiotika. Antibiotika får du udskrevet på recept af din tandlæge. Det kræver således også, at du får en konsultation.

Læs mere om Tandlægeforeningens råd til opretholdelse af god mundhygiejne.

FAQ – tandoperation

Typiske årsager til tandoperationer inkluderer bl.a. fjernelse af visdomstænder, som kan forårsage overbelægning eller infektioner. Derudover kan det også være nødvendigt med en tandoperation i forbindelse med rodbehandlinger, tandimplantater, behandling af tandkødssygdomme og tandudtrækninger. Tandoperationer kan også omfatte kæbekirurgi og behandling af tandrelaterede cyster og tumorer.

Smerter efter tandoperation varierer afhængigt af indgrebets art og individuelle faktorer. Generelt kan man forvente mild til moderat smerte i de første par dage efter operationen, som gradvist aftager. Ved mere komplekse operationer kan ubehaget vare længere og op til et par uger. Følg tandlægens anbefalinger for smertelindring og efterbehandling for at fremme heling og reducere ubehag.

En tandoperation begynder med en grundig vurdering og diagnose fra tandlægen. Dernæst planlægges behandlingen og patienten informeres om proceduren. Under operationen anvendes lokalbedøvelse, sedation eller generel anæstesi afhængigt af indgrebets omfang. Tandlægen eller kirurgen udfører derefter den nødvendige behandling, såsom tandudtrækning, rodbehandling eller implantatindsættelse. Efter operationen gives instruktioner om efterbehandling og smertehåndtering.

Kontakt os og få rådgivning

Er du i tvivl eller har du spørgsmål, så tvivl ej med at kontakte os.

Mød Mats Gade Philipson

Født 1986, uddannet i 2011 fra Århus Universitet på Instituttet for Odontologi og Oral Sundhed. Mats er derudover uddannet i 2016 fra Royal College of Surgeons i London.

Mats er medlem af:

  • det faglige selskab Europian Assocation for Osseointegration
  • Dansk Selskab for Oral Implantologi
  • Dansk Selskab for Tand-, Mund- og Kirurgi
  • Howie Gluckmans Aestetic Academy South Africa
  • ITI og deltager I studygroups

Og har herudover taget kurser i: 

  • PRF behandling ved Joseph Choukroun
  • Advanced Periodontal Surgery med Zuchelli ved Stoma

Kontakt Tandliv for spørgsmål

Har du spørgsmål om tandudtrækning, priser eller behandlingens forløb?
Kontakt Tandliv i dag og få svar på dine spørgsmål.

Relaterede behandlinger

Bestil tid

Udfyld formularen og vi vender tilbage hurtigst muligt.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Hvilken klinik vil du ringe til?

Tandlivs tandlæger sørger for en tryg oplevelse trods tandlægeskræk

Vi er blevet til Tandliv!

Tandlægerne i Glostrup og Tandlægerne Enghave Plads 6 og  er sammen blevet til Tandliv. Navnet er nyt – omsorgen og kvaliteten er akkurat, som du kender den.