Tandlægeskræk
Får du hjertebanken, rystende hænder og svedeture, når du skal til tandlægen? Bare rolig – du er ikke den eneste. Tandlægeskræk er helt almindeligt. 30 % af danskerne bliver nervøse ved tanken om at lægge sig til rette i tandlægestolen, mens 10 % lider af tandlægeskræk i sådan en grad, at man kan tale om en decideret fobi – Odontofobi.

- Vi byder dig velkommen i vores to hyggelige tandklinikker.

- Vi giver dig en god tandlægeoplevelse med faglig ekspertise og personlig omsorg i højsædet
Tandlæger med speciale i tandlægeskræk
Hos Tandliv er vi specialister i at behandle patienter med tandlægeskræk. Vi har stor erfaring i at hjælpe dig med at overvinde din frygt og få en tryg oplevelse hos tandlægen – og vi kan helt sikkert også hjælpe dig.
- Smertefri behandling: vi gør alt for, at du ikke mærker ubehag.
- Hurtig tid: så du slipper for dage med nervøsitet.
- Samme tandlæge hver gang: en behandler, der kender dig og tager hensyn til din frygt.
Vil du bestille en tid eller blot tage en uforpligtende snak om dine muligheder? Kontakt os – vi er her for at hjælpe dig.
Hvad er tandlægeskræk?
Op mod 20 % af danskerne lider af tandlægeskræk – også kaldet odontofobi. Det betyder, at man føler ubehag, nervøsitet eller i nogle tilfælde decideret angst ved at gå til tandlægen.
Det er sjældent tandlægen selv, man er bange for, men snarere behandlingen, instrumenterne eller selve undersøgelsen.
Tandlægeskræk kan have mange årsager, og for mange betyder det, at tandlægebesøg bliver udskudt igen og igen – ofte indtil smerter eller problemer gør det uundgåeligt.
Hos Tandliv har vi stor erfaring med at hjælpe patienter med tandlægeskræk. Vi sikrer en tryg og smertefri behandling, så du kan føle dig godt tilpas hele vejen igennem.

Hvilke symptomer er der på tandlægeskræk?
Tandlægeskræk viser sig på forskellige måder. Nogle føler mild nervøsitet, mens andre oplever stærke kropslige reaktioner. Ofte optræder både fysiske og psykiske symptomer, som kan gøre tandlægebesøget ubehageligt.
Fysiske symptomer på tandlægeskræk:
- Hjertebanken
- Anspændte muskler
- Svedeture
- Kolde og klamme hænder
- Mundtørhed
- Kvalme
- Rysten
- Øget trang til at gå på toilettet.
Psykiske symptomer på tandlægeskræk:
- Anspændthed
- Irritabilitet
- Koncentrationsbesvær
- Tanker om smerter og skrækscenarier.
Hos Tandliv sikrer vi en tryg og smertefri behandling, så du kan føle dig godt tilpas under hele forløbet.

Nærværende tandlæger, der kan håndtere din angst
Tandlægeskræk skyldes ofte en tidligere ubehagelig oplevelse, hvor smerte eller manglende tryghed har sat sig som en frygt.
Hos Tandliv er vi specialuddannede i at håndtere tandlægeskræk. Fra det øjeblik du ringer, møder du omsorg og forståelse. Vi ved, hvor meget energi det kræver at tage kontakt, og vi gør alt for, at du føler dig tryg.
Forbered dig ved at lære vores personale at kende inden dit besøg – det kan gøre oplevelsen lettere.
Skal vi være din nye tandlæge i København?
Vil du være patient i en københavnsk tandklinik, hvor vi tager både din tandsundhed og tillid seriøst?
Så kontakt en af vores to tandklinikker allerede i dag, og book tid til en konsultation. Vi glæder os til at tage imod i trygge og tillidsvækkende rammer.
Bestil tid hos Tandliv



- Vi fokuserer på den gode oplevelse.
Hos os bliver du mødt med forståelse
Vi ved, at det kræver stort mod at gå til tandlægen, når man har angst. Derfor lover vi dig:
- Vi har al den tid, du har brug for
- Vi presser dig aldrig til noget, du ikke er klar til
- Vi forbereder dig grundigt på alt, hvad der skal ske
- Vi møder dig med forståelse – og uden nogen form for vurdering
- Vi tilbyder 100 % smertefri behandling
- Vi ser det som en tillidserklæring, at du vælger os – og den tillid tager vi alvorligt
Mange, der lider af tandlægeskræk, frygter, at deres tænder er i dårlig stand. Men i langt de fleste tilfælde er det slet ikke så slemt som man tror – og det gælder højst sandsynligt også for dig.
Hos Tandliv er du i trygge hænder – fra første kontakt til sidste behandling.

Sådan håndterer vi din tandlægeskræk
Vi ved, at det kan være en stor udfordring at gå til tandlægen. Derfor gør vi alt for at skabe en tryg og behagelig oplevelse for dig.
Hos os får du:
✓ Et fast behandlerteam
Du bliver altid fulgt af den samme tandlæge og tandplejer – både til eftersyn og behandling.
✓ Specialuddannet personale i tandlægeskræk
Vores team er trænet i at håndtere angst for tandlæger og møder dig med forståelse og omsorg.
✓ Ingen behandling uden accept
Vi forklarer altid behandlingen grundigt, så du er tryg og i kontrol.
✓ Smertefri behandling
Vi bruger skånsomme metoder, så du kan slappe af under din behandling.
✓ Hurtig tilbagemelding
Vi besvarer mails samme dag mellem kl. 9-16 og sidder klar ved telefonerne alle dage undtagen søndag.

Vi forstår din angst – og tager alle hensyn
Hos Tandliv har vi stor erfaring med patienter, der føler angst ved at gå til tandlægen. Derfor tilpasser vi forløbet til dig og giver os god tid, så du aldrig føler dig presset.
Du ved altid, hvad der skal ske, før vi går i gang – og vi starter ikke en behandling uden din fulde accept. Har du ikke lyst til at gennemføre, efter du er ankommet, er det helt okay at sige fra.
På klinikken er vi specialister i smertefri behandling. Det vil sige, at vi sikrer, at al din behandling er smertefri tandpleje. Det kan vi ved at benytte os af overfladebedøvelse før den egentlige bedøvelse, der sikrer, at selv stikket fra bedøvelsen ikke kan mærkes.
Vi ved, der kan være meget flovhed forbundet med tandlægeskræk – men for os er det bestemt ikke flovt. Vi synes blot, du er modig, at du har taget skridtet at ringe til os og bestille en tid.
Har du alligevel ikke lyst til at gennemføre en eventuel behandling, efter du er ankommet på klinikken, er der altid plads til, at du siger fra.
Er du bekymret for økonomien, tager vi gerne en snak om det. Du får altid en pris på forhånd, og vi tilbyder afbetaling uden renter og gebyrer.
At du har taget kontakt til os, viser mod – og det respekterer vi. Hos Tandliv bliver du mødt med forståelse, tålmodighed og omsorg – hele vejen.
10 gode råd til at overvinde din angst for tandlæger
Har du det svært med at gå til tandlægen? Du er langt fra alene – og der er heldigvis meget, du selv kan gøre for at få en mere tryg oplevelse. Her er 10 enkle og effektive råd:
Det er lettere at få hjælp, når du ikke forsøger at skjule din frygt. Fortæl os, hvordan du har det – vi tager det alvorligt og møder dig med forståelse.
Du er altid velkommen til at kontakte os først. På den måde kan vi planlægge dit forløb ud fra dine behov – helt i dit tempo.
Tag dybe, rolige vejrtrækninger helt ned i maven. Det hjælper kroppen med at slappe af – både før og under behandlingen.
Mange oplever, at det er lettere at møde op, hvis de har en tid tidligt på dagen. Så undgår du at gå og være nervøs hele dagen.
Inden vi går i gang, kan vi sammen aftale et simpelt signal – f.eks. at du rækker hånden op, hvis du får brug for en pause undervejs.
Afslappende musik kan hjælpe dig med at fokusere et andet sted. Du er altid velkommen til at tage høretelefoner med.
Du skal ikke være nervøs for at spørge om bedøvelse. Hos os tilbyder vi altid smertefri behandling, og vi tilpasser det til dig.
Et kendt ansigt i venteværelset eller ved din side kan gøre en stor forskel. Du er velkommen til at tage nogen med.
Når du først har taget det første skridt, kan det hjælpe at komme lidt oftere. Små, regelmæssige besøg gør oplevelsen mindre overvældende.
Er din angst meget voldsom, kan samtaleterapi være en god støtte. Mange terapeuter har erfaring med behandling af tandlægeskræk.

Hvorfor er det vigtigt at komme afsted?
Undersøgelser viser, at tandlægeskræk er næsten lige så udbredt som højdeskræk. Det er altså helt normalt at føle angst ved tanken om et tandlægebesøg – og det er ikke noget, du skal være flov over.
Det vigtigste er, at du kommer af sted. Udebliver tandplejen for længe, kan det føre til svækkede tænder, tyggeproblemer og i værste fald tandsygdomme, der udvikler sig og kræver mere omfattende behandling.
Den mest almindelige årsag til tandlægeskræk er en tidligere dårlig oplevelse, som man frygter at genopleve. Men heldigvis er moderne tandpleje i dag noget helt andet: Hos Tandliv tilbyder vi 100 % smertefri eftersyn og behandlinger – i trygge og rolige rammer.
Er du i tvivl om, hvorvidt din frygt er tandlægeskræk? Så kan du tage tandlægeforeningens test og få et indblik i, hvordan du har det med at gå til tandlæge.
Kontakt os og få rådgivning
Er du i tvivl eller har du spørgsmål, så tvivl ej med at kontakte os.
FAQ om tandlægeskræk
Tandlægeskræk kan opstå af forskellige årsager. Nogle mennesker udvikler det efter en tidligere smertefuld eller ubehagelig oplevelse hos tandlægen, mens andre får det fra negative historier eller advarsler fra venner og familie. Skrækken kan også være forårsaget af en generel angstlidelse, frygt for smerte, nåle, instrumentlyde, eller en følelse af kontroltab under behandlingen. For nogle kan skrækken opstå uden en klar årsag.
For at overvinde tandlægeskræk kan du prøve følgende strategier:
- Kommunikér åbent med din tandlæge om din angst og bed om forklaringer.
- Anvend afslapningsteknikker som dyb vejrtrækning, visualisering eller progressiv muskelafslapning.
- Brug distraktioner som musik eller film under behandlingen.
- Aftal signaler med tandlægen, så du kan bede om en pause.
- Benyt en tandlæge, som Tandliv, som er specialiseret i behandling af patienter med tandlægeskræk.

- Jeg glæder mig til at møde dig i klinikken.
- Tandklinikassistent
Selma er uddannet tandklinikassistent fra Panuminstituttet i 2001. Hun har arbejdet som tandklinikassistent hos Tandlægerne Enghave Plads 6 siden 2007.
Selma samarbejder primært sammen med tandlæge Mats Gade Philipson og Selma har særlig interesse for tandlægeskræk, kirurgi/implantater og kosmetiske tandbehandlinger.
Hun har kompetencer indenfor CBCT- og OP-scanning, aftryk, profylakse, endo/rodbehandling og PFR blodprøvetagning.
Kontakt Tandliv for spørgsmål
Har du spørgsmål om, priser eller behandlingens forløb?
Kontakt Tandliv i dag og få svar på dine spørgsmål.