Vi har flere patienter, der enten er ærgerlige over farven eller formen på deres forreste tænder. Med tandfacader har du muligheden for at ændre dine tænders udseende, uden at de ser unaturlige ud. Vi kan tilpasse både farve, form og eventuelle tandstillingsfejl. Nedenfor ses eksempler på, hvordan man har ændret tændernes udseende ved at give dem en ny facade.
Hos Tandliv har vi mange års erfaring med både plast- og porcelænsfacader. Det sikrer en skånsom proces og et slutresultat, du bliver tilfreds med – både nu og på sigt.
Vil du høre mere om dine muligheder for en behandling med tandfacader, er du velkommen til at kontakte os.
Hvad er porcelænsfacader?
Porcelænsfacader er meget tynde og nøje tilpassede skaller, som er udformet i en tandlignende porcelænstype. Vi placerer og limer materialet fast på forsiden af tænderne for at korrigere en række problemstillinger i tandsættet – herunder forkert placerede tænder, slidt tandemalje, ødelagte tænder efter caries, mellemrum mellem tænderne, misfarvninger samt revner og mindre brud.
Nogle får lavet porcelænsfacader af kosmetiske årsager, fordi behandlingen kan være med til at give et lyst og ensartet smil. Hos Tandliv behandler vi dog også med facader af sundhedsmæssige årsager – for eksempel for at beskytte tandoverfladen i tilfælde af skadede tænder.
Hvad er plastfacader?
Plastfacader har samme funktion som porcelænsfacader. Som navnet antyder, er de dog fremstillet i et andet materiale. Plastfacader giver desuden ikke et helt så flot resultat, da materialet er sværere at få til at se naturligt ud i forhold til dine egne tænder.
Ikke desto mindre kan plastfacader være en fordelagtig behandling i nogle tilfælde – ikke mindst fordi behandlingen er mindre omfattende end en behandling med porcelænsfacader. I klinikken bliver du dog altid mødt af engagerede og fagligt dygtige tandlæger, der kan rådgive dig om den mest optimale behandling.
Hvornår er der behov for tandfacader?
Der kan være forskellige grunde til at vælge en behandling med facader. Typisk behandler vi patienter, som på den ene eller anden måde er kede af udseendet på deres tænder – for eksempel på grund af:
- Slidt tandemalje
- Mellemrum mellem tænderne
- Misfarvninger på emaljen på grund af syreskader
- Uensartede tænder
- Forkert placerede tænder.
Der er altså ofte kosmetiske grunde til at vælge en behandling med tandfacader.
Behandlingen kan dog også være med til at beskytte overfladen på skadede tænder – og kan dermed forebygge behovet for en længere og mere krævende behandling. Facader på tænderne kan derfor også blive nødvendige af mere praktiske og sundhedsmæssige årsager.
Fordele og ulemper ved de forskellige typer tandfacader
Hos Tandliv er din tandsundhed udgangspunktet for vores arbejde. Derfor er en grundig konsultation altid første skridt i en behandling med porcelænsfacader. Her undersøger vi den generelle sundhed i din mund for at sikre, at du egner dig til behandlingen. Under konsultationen vil vi desuden give dig et overblik over eventuelle alternative behandlingsmetoder, ligesom vi sætter dig grundigt ind i fordele og ulemper.
I fællesskab med dig og med udgangspunkt i vores erfaring og ekspertise som behandlere tager vi den endelige beslutning. Hvis vi afgør, at porcelænsfacader er den bedste behandling, udarbejder vi derefter en behandlingsplan.
Processen for at få porcelænsfacader
Behandling med tandfacader foregår i i tre trin – en indledende undersøgelse, tilslibning og aftryk samt påsætning af facaderne.
Før selve behandlingen
Når porcelænsfacaderne er fremstillet, skal du endnu engang besøge os i klinikken, hvor vi skal sætte facaderne fast på dine naturlige tænder. Det gør vi ved hjælp af en stærk plastcement, som limer selve facaden på. Porcelænsmaterialet er meget stærkt og hjælper derfor med at beskytte dine naturlige tænder inden under facaden.
Med plastfacader kan du få et flot og naturligt resultat, der på realistisk vis ligner dit naturlige tandvæv. Vi anbefaler typisk plastfacader til kosmetiske behandlinger. De fungerer optimalt til både lukning af store mellemrum mellem tænderne og opbygning af tænder, der er knækket.
Selve behandlingen – første besøg i klinikken
Ved din første aftale sliber vi overfladen af tanden, tager et aftryk af tænderne og laver en midlertidig erstatning af plast til dig. Herefter vil dentallaboratoriet fremstille porcelænsfacaden. Fremstillingen tager som regel en uge til 10 dage.
De midlertidige facader er fremstillet i et plastmateriale, som er langt fra lige så holdbart som de endelige facader – og som heller ikke har den samme flotte æstetik. Det betyder, at du skal tage nogle forholdsregler i perioden, hvor du har de midlertidige facader på tænderne.
For eksempel skal du passe på med at bide i hårde fødevarer, ligesom du skal være opmærksom på, at de midlertidige facader er mere modtagelige overfor farve i fødevarer – for eksempel karry. Endelig skal du være opmærksom på at børste dine tænder nænsomt og ikke bruge tandtråd.
Andet besøg i klinikken
Når porcelænsfacaderne er fremstillet, skal du endnu engang besøge os i klinikken, hvor vi skal sætte facaderne fast på dine naturlige tænder. Det gør vi ved hjælp af en stærk plastcement, som limer selve facaden på. Porcelænsmaterialet er meget stærkt og hjælper derfor med at beskytte dine naturlige tænder inden under facaden.
Med plastfacader kan du få et flot og naturligt resultat, der på realistisk vis ligner dit naturlige tandvæv. Vi anbefaler typisk plastfacader til kosmetiske behandlinger. De fungerer optimalt til både lukning af store mellemrum mellem tænderne og opbygning af tænder, der er knækket.
Processen for at få plastfacader
Der er ikke behov for at slibe dine tænder til, hvis du skal have plastfacader. Vi starter med en forbehandling, hvorefter vi limer plastfacaden til din tandemalje. Herefter opbygger vi facaderne med en lagteknik for at imitere dine tænders naturlige udseende.
Behandlingen afsluttes med, at plasten hærdes. En behandling med plastfacader er altså væsentligt mindre omfattende end en behandling med tandfacader af porcelæn.
Porcelænskroner som alternativ
I meget særlige tilfælde kan dine tænder kræve ekstra binding til tanden. Hertil kan vi fremstille fuldkroner af porcelæn, som vil slutte om hele tandens overflade. I disse tilfælde skal vi slibe ekstra væv af tanden af – og netop derfor bruger vi kun denne metode i særtilfælde.
Få smilet tilbage hos Tandliv
Er du ked af udseendet på dine tænder? Hos Tandliv hjælper vi dig med at genskabe dit smil med tabdfacader. Er du medlem af sygeforsikring Danmark? Hvis svaret er ja, er der rabat at hente alt efter, hvilken gruppe du tilhører.
Du er altid velkommen til at booke en tid til en konsultation via vores kontaktformular og kontakte os, hvis du har nogle spørgsmål.
FAQ – tandfacader
Tandfacader, også kendt som porcelænsfacader eller tandlaminater, er tynde skaller af porcelæn eller plastik, som fastgøres på forsiden af tænderne for at forbedre deres udseende. Tandfacader kan bruges til at korrigere tandfarve, form, størrelse og endda rette mindre tandstillingsfejl. De er ofte en permanent tandbehandling.
Prisen på tandfacader varierer afhængigt af flere faktorer, herunder antallet af tænder, der skal behandles, valg af materiale og tandlægens geografiske placering. Generelt set kan prisen for en tandfacade variere fra 4.000 kr. til 10.000 kr. eller mere pr. tand.
Selve processen med at få en tandfacade er generelt smertefri, da tandlægen vil anvende lokalbedøvelse. Efter proceduren kan patienten opleve mindre følsomhed eller ubehag, som normalt forsvinder indenfor få dage. Hvis der opstår vedvarende smerter eller ubehag, bør man kontakte sin tandlæge.
Kontakt os og få rådgivning
Er du i tvivl eller har du spørgsmål, så tvivl ej med at kontakte os.
- Jeg glæder mig til at møde dig i klinikken.
- Tandlæge
Født 1990, opvokset i Viborg og uddannet ved Århus Tandlægeskole i 2015. Eja har fra 2015-2018 arbejdet som tandlæge i Spanien, hvor hun fik en stor erfaring inden for broer, kroner, plast, rodbehandlinger og kompliceret behandlingsplanlægning.
Eja holder meget af at lave æstetiske plastfyldninger på fortænder og større behandlinger med plast (f.eks bidhævning eller slid fra tænderskæren, syreskader eller børsteskader).
Herudover er Eja interesseret i rodbehandlinger og restaureringer i keramik.
Kontakt Tandliv for spørgsmål
Har du spørgsmål om tandbroer, priser eller behandlingens forløb?
Kontakt Tandliv i dag og få svar på dine spørgsmål.