Knækket tand

Det kan være svært at sige nøjagtig, hvad det kommer til at koste, når en knækket tand skal repareres. Der er nemlig stor forskel på prisen alt efter, hvor slem skaden er.

Hos Tandliv har vi stor erfaring med patienter, der har knækket deres tænder. Uanset om du har slået en lille flig af din fortand, eller du har flækket en stor kindtand, skal du tilses af en tandlæge.

Har du knækket en tand, er du velkommen til at kontakte os og beskrive din tandskade. På den måde kan vi bedre vurdere behandlingsforløbet og give dig et prisoverslag på reparation.

Knækket tand

Hvorfor knækker en tand?

Som udgangspunkt er vi alle født med stærke tænder, der kan modstå det meste. Det sker dog for mange, at tænderne alligevel bliver udsat for ting, som betyder, at de bliver svagere med tiden. Det kan der være flere forskellige årsager til.

Årsager til knækkede tænder:

 • Ulykker (traume)
  Vi kan aldrig forudse, om vi kommer ud for en ulykke. Det kan enten være, at man snubler, bliver slået eller vælter på cyklen. I nogle tilfælde kan ulykker som disse gå hårdest ud over tænderne, og du kan ende med en knækket tand eller to.
 • Caries (huller i tænderne)
  Huller i tænderne er noget de fleste af os kommer til at opleve på et tidspunkt. For nogle kan et cariesangreb være så slemt, at det meste af tandsubstansen er væk. Det betyder, at tanden svækkes, og den derfor har lettere ved at knække, når du f.eks. tygger.
 • En revnet tand
  Har du en revne i tanden, er der i de fleste tilfælde større chance for, at den knækker. Grundet revnen er tanden nemlig svagere, og der skal således heller ikke meget mere til end et forkert bid på noget hårdt, og du har en knækket tand.
 • Tænderskæren
  Mange danskere lider af tænderskæren. Udover at det kan være til stor irritation for personer, der sover ved siden af, kan det have store konsekvenser for tændernes styrke. Tænderne bliver gradvist svagere, jo længere man skærer tænder uden at modtage behandling.
 • Rodbehandling
 • Rodbehandling af en tand kan være med til at svække tanden. Når man rodbehandler en tand, fjerner man tandens nerve, som gør, at tanden bliver mere tør. Tanden bliver derfor mindre eftergivelig, hvilket betyder, at den hurtigere kan knække ved et forkert eller for hårdt bid. Fordi en rodbehandlet tand er langt svagere, end en tand der ikke er rodbehandlet, vælger mange at få sat kroner på som beskyttelse.

Gør en knækket tand ondt?

Der kan være stor forskel på, om en knækket tand gør ondt eller ej. Det afhænger som oftest af hvor stort et stykke, der knækker af og hvor tæt på nerven, det er. I nogle tilfælde mærker man det ikke, da stykket kan være meget småt. Hvis der ikke forekommer nogen smerte, vil det højst sandsynligt opdages ved en pludselig skarp følelse i tungen eller kinden.

Hvis du oplever meget stor smerte, er det højst sandsynligt fordi, bruddet er sket særligt tæt på nerven. I så fald kan det være ekstra smertefuldt, hver gang du spiser noget sødt, koldt, varmt, eller bare bider sammen. Dette sker dog oftest, hvis det er en knækket kindtand, der er tale om.

Kan man selv gøre noget ved en knækket tand?

Så snart du opdager, at du har knækket en tand, er det vigtigt at opsøge en tandlæge. Det kan nemlig gøre situationen værre, hvis du udskyder problemet.

I de fleste tilfælde er der ikke noget, du selv kan gøre. Hvis du oplever stor smerte, er det vigtigt at lade tandlægen tage sig af det, da nerven i tanden højst sandsynligt også er beskadiget. Det kan i visse tilfælde betyde et behov for en rodbehandling.

Hvis det afknækkede stykke er helt og i god stand, kan du gemme stykket og tage det med til din aftalte tandlægetid. I nogle tilfælde er det nemlig muligt at lime det afknækkede stykke på igen. I en sådan situation er det dog afgørende, om tanden er udtørret eller ej. Det er derfor en god ide at anbringe det afknækkede stykke i mælk.

Årsagen til den knækkede tand kan også være afgørende for mulighederne for den efterfølgende behandling. Hvis tanden er knækket grundet et stort hul, kan det afgøre hvorledes tanden skal behandles.

…Og HUSK

Du må gerne tage smertestillende. Hvis tanden er knækket ved nerven, kan det være yderst smertefuldt!

Hvis du er medlem af Sygeforsikring Danmark, kan du få tilskud til din tandlægeregning. Læs mere om tilskud til tandbehandling her.

Hvis du har smerte i din tand, kan du herunder læse om andre årsager til smerten.

Uanset hvad du mistænker dine tænder eller tand for at fejle, er det vigtigt at kontakte en tandlæge.

Tandlægeregningen er altid det forkerte sted at spare.

HUSK at du både kan få studierabat. Læs mere om vores priser her.

Hvordan behandles en knækket tand?

Det kan være meget forskelligt, hvordan en knækket tand skal behandles. Det afhænger som oftest af; hvilken tand og hvor slemt, det er.

 • En knækket kindtand
  Som du nok har mærket med tungen, sidder der nogle små spidser på vores kindtænder. Disse er kaldet tyggeknuder. Det er ikke ualmindeligt, at de knækker, og da det som regel ikke er tæt på nerven, vil det ikke være smertefuldt med mindre, du tygger igennem. Hvis det er et lille brud i tanden, vil vi som oftest udbedre det ved hjælp af en fyldning. Det er dog svært at sige noget generelt, da knækkede tænder aldrig er ens.
 • Hvis nerven er blottet
  Hvis din knækkede tand er så alvorlig, at nerven i tanden er blottet, vil det medføre smerte i sekundet, uheldet sker. I sådan et tilfælde, vil du højst sandsynligt have brug for en rodbehandling, der fjerner tandens nerve. Læs mere om en rodbehandling her.
 • Hvis en flig er knækket af
  Hvis en flig er knækket af din tand, er det ikke sikkert, at du behøver behandling. Hvis der er behov for behandling, er det højst sandsynligt i form af enten en slibning eller en lille fyldning.
 • Usynlig revne
  I nogle tilfælde knækker en tand således, at det faktisk ikke er muligt at se den revne, der er opstået. Hvis revnen når helt ned til nerven, kan det som oftest dog mærkes meget tydeligt. I de fleste tilfælde vil denne form for knækket tand behandles med en rodbehandling. Selvom du ikke kan se noget, er det stadig vigtigt at kontakte en tandlæge, da revnen kan udvikle sig til at blive værre.

Det kan være svært selv at vurdere omfanget af skaden i din tand. Derfor anbefaler vi altid, at give os et kald og møde op til en konsultation. Hvis ikke en knækket tand behandles, kan det udvikle sig til et endnu større problem og i sidste ende blive langt dyrere end til at starte med.

Er du studerende? Vi ved, du har et stramt budget. Derfor tilbyder vi studierabat til alle, der kan fremvise et gyldigt studiekort.

Hvordan behandler man en flækket tand?

En tand kan flække på flere forskellige måder. Der findes derfor heller ikke én behandlingsform til alle tilfælde af flækkede tænder. Alt efter hvilken tand, der er flækket, og hvor slemt det er, vil behandlingen også være derefter.

Når en tand flækker, er det som oftest en kindtand, der er tale om.

 • Flækket et stykke af kindtanden
  På vores kindtænder sidder der små skarpe kanter, kaldet tyggeknuder. Hvis du oplever, at et lille stykke flækker af, behøver det ikke være alvorligt. Som oftest er en fraktion som denne placeret så langt væk fra nerven, at du ikke vil kunne mærke andet til det, end en skarp kant mod indersiden af din kind. Det er dog vigtigt at opsøge tandlæge uanset, da det kan udvikle sig til noget værre. Behandlingen vil i dette tilfælde højst sandsynligt være i form af fyldninger.
 • Flækket tand så nerven er blottet
  Har du en flækket tand, du oplever som værende ekstrem smertefuld, har du højst sandsynligt flækket den således, at nerven er blottet. I sådan et tilfælde er det vigtigt, at du ringer til en tandlæge med det samme. Som udgangspunkt vil vi højst sandsynligt være nødsaget til at foretage en rodbehandling og efterfølgende sætte en krone på.
 • En flækket tand men ikke noget at se
  Har du smerter i din tand, men kan ikke umiddelbart se, at den skulle fejle noget, kan den stadig godt være flækket. Grunden til at du ikke kan se, der skulle være noget galt er, at tanden ikke er skilt ad. Som oftest vil du have stærke smerter, når du bider i noget hårdt. Revnen går nemlig højst sandsynligt fra tyggefladen af tanden og ned til roden. I visse tilfælde er det tilstrækkeligt at behandle en flækket tand med en plastfyldning. Oftest anbefaler vi dog at få sat en krone på efterfølgende, for at sikre tanden fremtidige tilstand.
 • Du har ikke ondt men fornemmer en revne, når du kigger i spejlet
  De fleste af os kan fornemme små revner i vores tænder, hvis vi kigger i spejlet. Dette er dog helt normalt, og ikke noget der skal gøres noget ved. Revnerne er nemlig kun i overfladen og har derfor ingen betydning for din tand.

Få rabat på din tandlæge pris

Blandt de tilskud, man kan få, for at betale prisen på nødvendige tandlægebesøg findes Sygeforsikring Danmark. Er du derfor medlem af Sygeforsikring Danmark, er der altid rabat at hente. Prisnedsættelsen afhænger af hvilken gruppe, du tilhører.

For førtidspensioneret såvel som pensioneret er der yderligere pris-tilskud fra kommunen at hente. Tilskuddet er afhængigt af personlige forhold og hvilken kommune, man bor i.
Til unge og studerende er der også rabat at hente på tandlægeprisen. Læs mere om dine muligheder for rabat her → tilskud og rabat.

FAQ – knækket tand

Hvor længe kan man gå med en knækket tand?

Det er vigtigt at søge tandlægehjælp hurtigst muligt, hvis du har en knækket tand. Hvor længe du kan gå med en knækket tand afhænger af skadens omfang. Ubehandlet kan det føre til infektion, øget smerte og yderligere tandbeskadigelse. Det anbefales at kontakte os straks for en korrekt vurdering og nødvendig behandling for at undgå komplikationer.

Hvorfor knækker en tand?

Tænder kan knække af forskellige årsager: Bidning på hårde genstande, som nødder eller is, kan forårsage skader. Tandforfald og store fyldninger kan svække tandstrukturen, hvilket øger risikoen for brud. Tandskæren og kæbespænding lægger ekstra pres på tænderne, hvilket kan føre til revner. Traumer, såsom slag eller fald, kan også beskadige tænder. Regelmæssig tandpleje hjælper med at forebygge knækkede tænder.

Hvad koster det at få repareret en knækket tand?

Omkostningerne ved at reparere en knækket tand varierer afhængigt af skadens omfang og den valgte behandlingsmetode. Enkle reparationer som plastfyldninger eller tandfarvede kompositter kan være mere overkommelige, mens mere komplekse procedurer som kroner, rodbehandlinger eller tandimplantater kan være dyrere. Priserne varierer også afhængigt af geografisk placering og tandlægepraksis. Se vores tandlægepriser!

Seneste indlæg

Kontakt Tandliv for spørgsmål

Har du spørgsmål om tandbroer, priser eller behandlingens forløb?
Kontakt Tandliv i dag og få svar på dine spørgsmål.

Bestil tid

Udfyld formularen og vi vender tilbage hurtigst muligt.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Hvilken klink du vil ringe til?

Tandlivs tandlæger sørger for en tryg oplevelse trods tandlægeskræk

Vi er blevet til Tandliv!

Tandlægerne Enghave Plads 6 og Tandlægerne Glostrup er sammen blevet til Tandliv. Vi byder både nuværende og nye patienter velkommen til vores nye platform.