Tips til tandbørstning – Sådan børster du korrekt

Det er vigtigt at børste sine tænder grundigt, så du ikke får huller i tænderne. Alligevel er der mange danskere, der ikke har helt styr på mundhygiejnen.

Læs mere her om, hvordan du børster dine tænder korrekt. Har du yderligere spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Tandliv.

2 om dagen i 2 minutter

Du skal børste tænder i 2 minutter 2 gange dagligt – gerne morgen og aften. På den måde holder du flest mulige bakterier væk fra tænderne.

Om morgenen er det ikke så vigtigt, hvornår du børster dine tænder. Hvis du drikker juice eller andre syreholdige produkter, er det dog en god idé at vente 1 time med at børste tænder, da der ellers kan opstå syreskader på tænderne.

Om aftenen er det bedste tidspunkt for tandbørstning lige inden, du går i seng og ikke spiser mere mad. På den måde undgår du, at bakterier skader dine tænder natten over.

Det er ikke nødvendigt at børste tænder mere end 2 gange dagligt. Bliver man for ivrig med tandbørstningen, kan det desuden skade emaljen på tænderne.

Vælg den rigtige tandbørste

Mange mennesker foretrækker at bruge en hård tandbørste, da de synes det giver en renere fornemmelse. Dog skal man være opmærksom på at børste med bløde strøg, når man har en hårdere tandbørste.

Hvis tandbørsten er for hård og bruges for hårdt, kan det skade tænder og tandkød.

En blød tandbørste kan også nemt fjerne bakterier, da tænderne er glatte, og derfor kan belægninger let børstes væk.

Uanset hvilken type tandbørste du bruger, er det vigtigt, at du børster grundigt og sørger for at komme ind i alle kroge. Her kan det være en fordel at benytte en el-tandbørste, da de kommer med et mindre børstehoved.

Sådan børster du bedst dine tænder

Det kan være en god idé at have et system for, hvordan du børster dine tænder for at opnå den mest effektive tandbørstning.

  • Gå systematisk frem: Start i den ene side i enten over- eller undermunden og børst derefter en tand af gangen. Fokusér først på indersiden af tanden, herefter på ydersiden og til sidst toppen.
  • Brug cirkelbevægelser: Det er vigtigt at bruge små cirkelbevægelser, da det giver mulighed for at komme ind i alle kroge. Pas på med at bruge store skure bevægelse, da det ikke gør tænderne tilstrækkeligt rene.
  • Vælg tandpasta med fluor: Det er essentielt, at din tandpasta indeholder fluor, da det er det eneste middel, der har en påvist effekt i at kunne forebygge caries på tænderne. Fluor kan desuden have en positiv effekt mod isninger i tænderne, da det kan begrænse følsomme tandhalse.
  • Brug tandtråd: 2 ud af tandens 5 flader kan man ikke nå med en tandbørste. Derfor er det vigtigt at bruge tandtråd imellem tænderne for at minimere risikoen for huller.

Seneste indlæg

Kontakt Tandliv for spørgsmål

Har du spørgsmål om tandbroer, priser eller behandlingens forløb?
Kontakt Tandliv i dag og få svar på dine spørgsmål.

Bestil tid

Udfyld formularen og vi vender tilbage hurtigst muligt.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Hvilken klink du vil ringe til?

Tandlivs tandlæger sørger for en tryg oplevelse trods tandlægeskræk

Vi er blevet til Tandliv!

Tandlægerne Enghave Plads 6 og Tandlægerne Glostrup er sammen blevet til Tandliv. Vi byder både nuværende og nye patienter velkommen til vores nye platform.