De fleste af os kan ikke huske, hvordan det er at få nye tænder. Alt hvad vi har lært, sidder på rygraden og er ren rutine i vores dagligdag. Som førstegangsforældre kan der derfor være rigtig mange spørgsmål, når det kommer til barnets tænder. Spørgsmålene opstår som oftest i takt med naturlige ændringer, såsom nye tænder.
Her på siden vil vi besvare de fleste af dine spørgsmål om dine børns tandpleje. Det kan også være, at en af vores andre sider om børns tænder kan hjælpe dig på rette vej:
→ Børn og tandbørstning
→ Når din baby får tænder
→ Børn og tandskader
Mælketænder og blivende tænder
Hos børn skelner man mellem mælketænder og de blivende tænder. Mælketænderne kommer først, og det starter allerede, når dit barn er omkring 6-8 måneder gammel. Omkring treårsalderen har de fleste børn alle deres 20 mælketænder.
→ Læs mere om babyer og tænder her.
Omkring seksårsalderen begynder dit barn at skifte sine mælketænder ud med blivende tænder. Mælketænderne bliver løse og falder til sidst ud for at give plads til de nye, blivende tænder. Desuden bryder der også i alt otte nye kindtænder frem i seks- og tolvårsalderen – af samme grund bliver de kaldt “seksårstænder” og “tolvårstænder”.
De fleste børn skifter deres sidste tænder i 10-13-årsalderen. Når hele tandsættet er på plads, er der 28 tænder – men der er potentielt stadig fire visdomstænder, der kan bryde frem.
Der er ingen garanti for, at visdomstænderne bryder frem, og det er heller ikke til at sige hvornår. De kan ligge i dvale hele livet – eller vælge at dukke frem i løbet af voksenårene.
Så længe visdomstænderne ikke er vokset frem, er det en god idé at få taget røntgenbilleder/bitewings med jævne mellemrum. Så kan tandlægen holde øje med, at de ikke gør skade i kæben eller vokser skævt frem.
Børnetandpleje i København
Du kan som forælder vælge det tandlægetilbud, der passer bedst til dit barn. Alle børn og unge under 18 år får betalt sin tandpleje af Københavns Kommune. Dette inkluderer også den nødvendige tandregulering, men der er en egenbetaling på 35 procent i private klinikker.
Som oftest henvender tandklinikken sig til forældrene omkring barnets etårs fødselsdag for at aftale det første tandlægebesøg. Det præcise tidspunkt for tandlægebesøget kan variere fra kommune til kommune, men er som udgangspunkt i etårsalderen.
Intervallet mellem barnets anbefalede tandlægebesøg kan variere og afhænger af barnets tandsundhed. Ved god tandsundhed er der som regel 18 måneder mellem besøgene.
De 16- og 17-årige kan frit vælge, om de vil benytte de kommunale tilbud eller opsøge privatpraktiserende tandlæge. I denne aldersgruppe er behandlingen gratis.
Privat eller kommunal børnetandpleje?
Helt grundlæggende er der tale om tre forskellige muligheder for børnetandpleje, hvis I bor i Københavns Kommune.
→ Københavns Kommunes tandpleje: Med udgangspunkt i jeres bopæl, vil jeres barn blive tilknyttet den af Børne- og Ungdomstandplejens 32 klinikker, som ligger tættest på jeres bopæl. Det er muligt at vælge en anden klinik inden for kommunen, men det sker via tandplejens kontaktcenter.
→ Kommunal tandpleje i en anden kommune: Det er muligt at vælge en anden kommune til at varetage dit barns tandpleje. Den ønskede kommune kan dog vælge at afvise forespørgslen, hvis der ikke er plads. Du skal selv stå for at indgå aftale med den ønskede kommune og oplyse Københavns Kommunes tandpleje herom.
→ Privatpraktiserende tandlæge: Ønsker du, at dit barns tandpleje skal varetages af en privatpraktiserende tandlæge, skal den kommunale tandpleje oplyses om det, før behandlingen startes op. Bemærk, at der er en egenbetaling på 35 procent i privat regi.