For mange er hvide tænder lig med et flot hvidt smil – og gullige, misfarvede tænder lig med det modsatte. Her på siden kan du læse mere om årsagerne til misfarvede tænder, ligesom du får tips og tricks til vaner, der giver pænere tænder.
Husk også, at vi hos Tandliv tilbyder professionel tandblegning. Kontakt os i dag og hør nærmere.
Hvorfor bliver tænderne misfarvede?
En skinnende perlerække af kridhvide tænder er for mange synonym med sundhed, skønhed og ikke mindst ungdom. For ja, dine tænder var med høj sandsynlighed væsentligt hvidere, da du var barn – og det er helt naturligt.
Vores tænder bliver nemlig mere gule og misfarvede med alderen i takt med, at der opstår slid på tandemaljen. På den måde kommer tandbenets varme, gullige farve gradvist til syne – hvilket altså får tænderne til at se mere gullige ud.
Misfarvninger kan også skyldes defekter i tænderne, arvelige årsager eller en død nerve – for eksempel i forbindelse med en rodbehandling. Den slags misfarvninger går i tandlægebranchen under navnet interne misfarvninger.
Omvendt taler tandlæger også om eksterne misfarvninger. Som navnet antyder, skyldes eksterne misfarvninger udefrakommende påvirkninger.
Typiske årsager til eksterne misfarvninger
- Mørke og farverige føde- og drikkevarer som kaffe, cola, rødvin, lakrids og blåbær, som alle er rige på molekyler med et højt farveindhold.
- Garvesyre – eller tannin – er også en af de helt store syndere, når det kommer til årsager til misfarvede tænder. Garvesyre findes blandt andet i sort te, rødvin og mørk chokolade og gør, at molekylerne med højt farveindhold har nemmere ved at sætte sig fast på tændernes emalje.
- Frugtsyre fra æbler, druer og citrusfrugt samt citron- og fosforsyre i sodavand nedbryder kalken på tandemaljen og danner riller i tænderne. På den måde sætter farvestoffer fra maden sig nemmere fast på tænderne. Syreholdig mad og drikke (især sodavand og energidrik) kan også give syreskader, så det er ikke kun på grund af kosmetikken, at du bør holde igen med de søde, syreholdige drikke – men i den grad også på grund af tandsundheden.
- Rygning er næsten den værste synder. Udover at være ekstremt helbredsskadeligt viser rygning sig også i form af farven på dine tænder. Tjære og nikotin sætter sig nemlig nemt fast på tændernes emalje og giver derfor tænderne en kedelig belægning.
Grunden til at ovennævnte årsager misfarver tænderne skal findes i tandemaljen. Emaljen er nemlig ikke helt jævn, som den ser ud – men derimod en smule nubret og ru. Og det er altså i disse naturlige riller, at syre, farverige molekyler, nikotin og tjære kan sætte sig fast.
Hvordan får man hvide tænder naturligt?
Det nemme råd er selvfølgelig at holde sig helt væk fra de vaner, der misfarver tænderne. Men der skal selvfølgelig også være plads til en kop kaffe om morgenen, en frugtsnack om eftermiddagen, et glas rødvin om aftenen og måske en sodavand i ny og næ – livet skal også leves.
Du behøver altså ikke nødvendigvis at ty til komplet afholdenhed for at få hvide tænder. I stedet kan du tænke over dit forbrug af misfarvende fødevarer – og så ellers tage følgende forholdsregler.
- Vær omhyggelig med tandbørste og tandtråd – mindst to gange om dagen. For udover at holde dine tænder sunde og rene er god tandhygiejne også med til at fjerne belægninger – og dermed misfarvninger – fra tænderne.
- Skyl munden i vand, efter du indtaget frugt, juice, kaffe, te og rødvin, så syren ikke får lov at sidde på tænderne i længere tid ad gangen.
- Brug et sugerør, når du drikker sodavand, juice og andre farvende, syreholdige drikke. Det er med til at forebygge, at væskens farvestoffer og syre kommer i kontakt med dine tænder.
- Spis og drik på én gang. Hvis dine tænder konstant er badet i syre og farverige molekyler, bliver de også nemmere misfarvede. Drik derfor din sodavand på én gang, og lad være med at spise frugt flere gange i løbet af ugen men i stedet af én omgang – for eksempel i forbindelse med frokosten eller som mellemmåltid.
Hvide tænder hos tandlægen
Er dine tænder allerede misfarvede, kan en tandblegning gøre dem hvide igen. Der findes flere forskellige moderne typer af hjemmeblegninger, som vi ikke anbefaler. For at sikre det mest optimale blegningsforløb og resultat, anbefaler vi altid, at du får bleget dine tænder hos en tandlæge.
Hos Tandliv kan du få bleget dine tænder med en skånsom og effektiv metode.
Sådan foregår det:
Aftryk af dine tænder
En af vores tandlæger måler dine tænder og laver et aftryk, som vi kan udforme personlige skinner ud fra til dig.
Du får skinnerne med hjem
Når skinnerne er lavet, får du dem med hjem sammen med en blegegel, som du skal putte ind i skinnerne, før du tager dem på.
Brug skinner og gel derhjemme
Derhjemme skal du have skinnerne siddende i et par timer ad gangen. Antallet af hjemmeblegninger, du skal igennem, afhænger af, hvor misfarvede dine tænder er.
Hvor hvide bliver de?
Før du går i gang med en tandblegning, vil vi tale med dig om det forventede resultat.
Hvor hvide dine tænder bliver, afhænger af, hvor store misfarvninger, du som udgangspunkt har – og hvordan disse misfarvninger er opstået. Misfarvninger, der eksempelvis er opstået, imens din tand er blevet dannet, er sværere at fjerne, end de misfarvninger, du efterfølgende har fået.
OBS: Du skal være opmærksom på, at hvis du har plastfyldninger på dine tænder, kan fyldningen se anderledes ud end dine naturlige tænder efter blegningen. Derfor skal du overveje, om dine fyldninger skal skiftes, før du foretager en blegning.
Hvor ofte skal de bleges?
Det er ikke sundt for tænderne at blive bleget for ofte, da det slider på emaljen. Derfor anbefaler vi, at du ikke får bleget dine tænder oftere end hvert andet år.
Få ikke bleget tænder, hvis:
Der er enkelte tilfælde, hvor det ikke er optimalt at få bleget tænder. Det gælder, hvis dine tænder har fået syreskader, eller hvis du lider af tandkødssygdommen parodontose.
Du kan læse meget om tandblegning her.