Har du løse tænder?
Så kan det være tegn på paradentose. Men hvorfor får man løse tænder? Hvad er paradentose? Og hvordan kan man behandle og forebygge det? Det kan du få svar på hos Tandliv. Kontakt os i dag, eller læs videre og bliv klogere.
Hvorfor får man løse tænder?
Løse tænder kan være et tegn på paradentose, som er en betændelsestilstand i tændernes støttevæv. Efterhånden som sygdommen udvikler sig og støttevævet nedbrydes, bliver tænderne mere og mere løse – for til sidst at falde helt ud, hvis sygdommen ikke behandles i tide.
Tilstanden skyldes, at bakterier får lov at trænge ned i tandkødslommerne. Med tiden vil bakterierne nedbryde kæbeknoglen, så tænderne mister deres fæstne, fordi de ikke har noget at sidde fast i på grund af knogletabet.
Hvem er særligt udsatte for at få løse tænder?
Alle kan få løse tænder. Faktisk er paradentose så almindeligt, at stort set alle danskere vil blive ramt af sygdommen på et eller andet tidspunkt i deres liv, ligesom det er lige så hyppigt hos mænd som hos kvinder. Dog har paradentose tendens til at udvikle sig hurtigere hos gravide kvinder. Nogle er desuden arveligt disponerede for sygdommen.
Derudover er der en række livsstils- og helbredsmæssige årsager, der kan øge risikoen for at få løse tænder – herunder:
- Rygning
- Diabetes
- Nedsat immunsystem
- Mundtørhed
- Alder
- Knogleskørhed
Rygning
Rygere har større risiko for at udvikle paradentose end ikke-rygere, ligesom de ofte bliver ramt hårdere. Derfor er der god grund til at droppe smøgerne, hvis du har løse tænder – eller hvis du vil forebygge paradentose i fremtiden.
Diabetes
Mennesker med diabetes har både hyppigere og værre angreb af paradentose end andre. Omvendt har mennesker med paradentose også større sandsynlighed for at udvikle type 2 diabetes. Derfor er der god grund til at være opmærksom på løse tænder, hvis du har diabetes – og vice versa.
Nedsat immunsystem
Da paradentose skyldes bakterier på tænder og tandkød, er mennesker med nedsat immunsystem mere udsatte for sygdommen. De vil nemlig være mindre modstandsdygtige over for bakteriebelægningerne. Vær opmærksom på tegn på paradentose, hvis du har nedsat immunsystem, eller du føler dig stresset.
Mundtørhed
Mundtørhed er ikke kun til gene – det har også indflydelse på tandsundheden. Faktisk øger mundtørhed risikoen for caries og andre tand- og tandkødssygdomme.
Alder
Der er en klar sammenhæng mellem alder og løse tænder. Det skyldes ganske enkelt, at vi med alderen får større risiko for at udvikle sygdomme, der kan føre til tandtab. Paradentose er da også den hyppigste årsag til tandtab efter 40-årsalderen.
Sådan forebygger du paradentose og løse tænder
Der er flere ting, du kan gøre for at forebygge løse tænder, ligesom der er en række tegn, du bør være opmærksom på for at komme paradentose i forkøbet.
Være opmærksom på tegn på tandkødsbetændelse
Tandkødsbetændelse er et forstadie til paradentose. Derfor er det først og fremmest vigtigt at være opmærksom på symptomer på betændelse i tandkødet som blødende, rødt og ømt tandkød.
I modsætning til paradentose er tandkødsbetændelse en såkaldt reversibel lidelse. Det betyder, at betændelsen forsvinder, og at tandkødet heler helt, når man genopretter en god mundhygiejne. Men det er vigtigt at komme den til livs, før den eventuelt udvikler sig.
Du kan læse mere om tandkødsbetændelse her.
Opretholde en god mundhygiejne
Ofte er det sjusk med tandbørste og tandtråd eller forkert børsteteknik, der forårsager betændelse i tandkødet og paradentose. Derfor er god mundhygiejne den bedste forebyggelse.
Du opretholder din mundhygiejne ved at børste dine tænder grundigt mindst to gange om dagen og supplere med tandtråd eller interdentalbørster. Det er også vigtigt at børste tænderne korrekt.
Læs mere om korrekt børsteteknik her, eller tal med os, hvis du vil have god råd om tandpleje.
Ændre livsstilsvaner og være opmærksom på risikofaktorer
Som nævnt er ældre mennesker, rygere, diabetikere og personer med nedsat immunforsvar, mundtørhed og knogleskørhed særligt disponerede for tandtab. Hører du selv til i en af kategorierne, skal du derfor være særligt opmærksom på tegn på paradentose. Er du ryger, bør du kraftigt overveje helt at kvitte smøgerne.
Besøge tandlægen regelmæssigt
Paradentose er ofte uden symptomer i de tidligere stadier. Det betyder, at sygdommen kan få lov til at udvikle sig ubemærket. Som tandlæger og tandplejere er vi dog uddannet i at opdage tidlige tegn og symptomer, der på sigt kan føre til løse tænder. Derfor er det vigtigt, at du besøger os regelmæssigt og får et grundigt tandeftersyn.
Du kan læse mere om tandeftersyn her.
Hvordan behandler man løse tænder?
Forebyggelse altid bedre end behandling. Er skaden først sket, vil en behandling dog være nødvendig.
Selve behandlingen består af en grundig udrensning af tandkødslommerne samt rensning og afglatning af rodoverfladerne.
Behandlingen er et tæt samarbejde mellem dig som patient og os som behandlere. Det vil sige, at vi vil instruere dig i fremtidig forebyggelse og motivere til eventuelle livsstilsændringer.
Behandling af løse tænder er for det meste en smertefri proces, men i visse tilfælde kan det blive nødvendigt at lægge en lokalbedøvelse. Tandliv tilbyder smertefri tandpleje, og du kan derfor trygt lægge dig til rette i tandlægestolen som patient hos os.
Har du tandlægeskræk kan du også roligt besøge os i klinikken. Vi har stor forståelse for, at nogle finder det utrygt at gå til tandlægen, og vi bestræber os derfor altid på at give vores patienter en tryg og tillidsvækkende oplevelse.
Du kan læse meget mere om paradentosebehandling her.