En sut kan være en kæmpe hjælp for forældre, når barnet er utrøsteligt eller skal sove. Derfor bruger de fleste børn i Danmark også sut. Dog skal man som forældre være opmærksom på, hvad det senere hen kan have af konsekvenser for barnets tandsæt og bid. Brug af sut kan nemlig være med til at danne tandstillingsfejl, overbid og det man kalder “suttebid”.
Samtidig kan kæberne også tage skade, og der kan opstå talefejl og tungeuvaner, som kan være rigtig svære at slippe af med igen.
Hvornår skader sutten?
- Hvis den er i brug for mange timer dagligt.
- Hvis der bliver suttet for kraftigt.
- Hvis sutten bliver brugt i for mange år.
Som forælder er det derfor vigtigt, at du er opmærksom på de ovenstående faktorer. Det kan nemlig have store konsekvenser, hvis brugen af sut ikke har nogle restriktioner. Det kan derfor være en god idé at mindske brugen af sut om dagen og evt. tage sutten ud af munden, når barnet sover. På den måde bliver det også lettere for dig at vænne dit barn af med at bruge sut. Dit barn vil på den måde heller ikke vågne, hver gang sutten bliver tabt i søvne.
Du skal dog ikke være bekymret, hvis dit barn stopper med at bruge sut senest inden 3 år. De fleste tandstillingsfejl retter sig nemlig selv efter. Tænderne kan dog have brug for regulering på et senere tidspunkt.
Er tommelfingeren bedre end sutten?
Nogle børn bruger tommelfingeren som en substitut for sutten. Den giver nemlig tryghed på samme måde, som sutten gør. Det betyder ikke, at så snart barnet slipper sutten, begynder han/hun at bruge tommelfingeren i stedet. Sutten er dog lettere at slippe af med, så hvis det står mellem sut eller tommelfinger, vil sutten være bedre for barnet.